Агро-новини 8 березня

Новини аграрного сектору.

Вільний ринок землі має бути?

Якщо мораторій на продаж землі знімуть, то всі «видихнуть» і проблеми зникнуть, таку думку в інтерв'ю Аgropolit.com висловив голова Фонду державного майна України (ФДМУ) Ігор Білоус.

За його словами, вільний ринок землі має бути.

- Спокійно зможемо продавати сільськогосподарські землі держпідприємств через аукціон. Якщо відкриється ринок землі, то у нас з’явиться новий клас активу, який може бути і заставою у банку. Це де-факто – гроші: $100-1000/га. Інше питання — хто має претендувати на купівлю і чи буде заборона для іноземців, — сказав він.

За його словами, сьогодні держпідприємства мають право користуватися цією землею. Коли воно переходить у приватну власність, з нею переходить і право власності користування – але вже на підставі договору оренди.

- Що ми бачимо сьогодні? Наприклад, державна земля під ОПЗ — 250 га. Підприємство користується нею на підставі сплати незначних грошей до місцевого бюджету. Щойно воно отримає приватного власника, то ця земля здаватиметься в оренду підприємству міською радою м. Южне за іншою ціною. Ми попросили цю раду визначили приблизну вартість оренди, — додав він.

Прибутковість виробництва молока у 2015 р. впала на 31%

Індекс комерційного виробництва молока показав, що прибутковість даної галузі у 2015 р. впала на 31% у порівнянні з показниками 2014 р. і на 36% — з 2013 р., заявив економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак, повідомляє МilkUa.

- Експерти ФАО прогнозують подальше зниження цінового індексу комерційного виробництва молока на 5-7% у 2016 р., — повідомив Андрій Ярмак.

За словами експерта, зниження індексу обумовлене пошуком нових ринків для української молочної продукції. Подальша девальвація гривні призведе до зростання внутрішніх цін на кукурудзу, шроти та інші концентровані корми, котрі становлять найбільшу частку собівартості виробництва молока. За прогнозами експертів, світові ціни на молокопродукти можуть ще більше впасти протягом року.

- Таким чином, українським виробникам слід підвищити ефективність на 5-7%, щоб залишитися на рівні прибутковості 2015 р., — підсумував Андрій Ярмак.

Овочі дешевшають вже четвертий тиждень поспіль

Овочі дешевшають вже четвертий тиждень поспіль, про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак.

- Якщо пам'ятаєте, у вересні було багато шуму з приводу різкого зростання цін. Доводилося ще тоді пояснювати, що так, зниження виробництва призведе до зростання цін, проте зростання у жовтні занадто спекулятивне — багато хто сподівався закупити овочі для зберігання з метою перепродажу. А дехто навіть намагався вберегтися від девальвації таким чином, — зазначив він.

За його словами, з середини жовтня і до сьогодні ціна на цибулю у гривні знизилася на 24%. У доларах — на 35%. Ціни на цибулю зараз істотно вищі, ніж рік тому.

- Однак спроби заробити на перепродажу овочів є все-таки занадто небезпечними. До речі, це зовсім не означає, що цибуля не буде дорожчати у квітні-травні, як і інші овочі, — додав він.

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео