День матері, а не 8 березня (фото, відео)

У готелі «Тернопіль» активісти молодіжних громадських організацій провели круглий стіл, на тему «8 березня». Молодь міста закликала громаду до святкування проукраїнських свят, а не дат з сумнівною історією.

Дискусія проходила у три етапи:

- «8 березня крізь призму історії»

- духовний аспект «жіночого дня»

- «8 березня» VS українські цінності.

Організатором круглого столу виступили: Жіночий реферантурний підрозділ всеукраїнської організації «Тризуб» ім. С. Бандери «Жіноча Січ», а також Національно-визвольний рух «Правий Сектор», «Українська молодь - Христові», «Молода Просвіта», товариство «Обнова» та ЦК «Азов».

Учасники заходу розповідали історію походження «8 березня» та обговорювали історичні події, що зумовили українців до святкування цього дня. Також була запропонована до розгляду і обговорення карта країн, для яких «8 березня» досі є святом – серед таких виявилися лише країни пострадянського простору. Обговорювали релігійний аспект і сторони фемінізму.

Ірина Драгущак, член «Жіночої Січі», зазначила: «Насправді історією ніхто не цікавиться, а «8 березня» створили, як день жінки-революціонерки».

На думку чоловіків, цінувати жінок і приділяти їм увагу треба щодня, запевнив Святослав Юрчишин, один з активістів тернопільської організацій «Правий Сектор».

Молоді активісти переконані, що історія свята підтверджує приниження жіночої гідності.

А щодо ідей, як популяризувати український День матері у нашому місті, запевнили, що вже скоро мешканці Тернополя та гості міста зможуть відвідати фестиваль сімейних цінностей «Завтра», який планують зробити 15 травня, у Міжнародний день сім’ї. Попередньо йдеться про розваги, гутірки та вуличні лекції.

Анна КРАВЕЦЬ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео