Цілитель з Тернопільщини рекомендує не відкидати медичну астрологію

Житель Тернопілля, який зібрав понад 30 тисяч рецептів з лікарських трав, каже, що не треба нехтувати медичною астрологією.

                   Лікарські рослини та фази місяця  

 У попередніх публікаціях «ТЕРЕНУ» йшлося про те, як мешканець села Стриганці на Тернопільщині Олександр Михайлевський розробив систему оздоровлення за допомогою кремнієвої води (див. ТУТ). Також ми розповідали про ще одне захоплення цієї неординарної людини – збирання лікарських трав (див ТУТ).

 У своїх  «Енциклопедіях народної медицини» крім рецептів, Олександр Михайлевський подає і астрологічні дані про здоров’я людини, фактори ризику для конкретних захворювань, рекомендації щодо збору лікарських трав із астрологічним врахуванням.

- Це дійсно так. Адже зараз заперечувати астродіагностику вже немає сенсу. Медична астрологія має тисячолітні корені і зараз вона застосовується у руслі народної медицини.

- Тобто, ритуали збору лікарських трав складалися з урахуванням астрології?

- Це так. Здавна гороскоп хворого, складений астрологом, мав рекомендації з лікування хвороб та перелік лікарських трав, які підходять людям, народженим під певним знаком Зодіаку. Наприклад, вважалося, що кмин особливо корисний тим, хто народився під знаками Козерога, Тільця і Лева, а подорожник - Рибам і Ракам. Під час збору цих рослин рекомендувалося враховувати й фази Місяця.

- Розкажіть, будьте добрі, про цю обставину.

- Вплив місячного календаря на терміни збору трав і приготування складів дуже важливий. Цікаво, що чим сильніша була дія ліків, тим менше днів у році відводилося на їхній збір. Ось лише один приклад. Відомо, що хризантема широко використовується в китайській медицині. Медичні трактати Стародавнього Китаю оповідають про те, що вона входила і до складу зілля, що дає безсмертя. Однак, збирати її для цього можна було тільки один раз на рік: у дев'ятий день дев'ятого місячного календаря. Старовинний переказ розповідає про феї-охоронниці хризантем. Колись вони була простою дівчатами, але стали безсмертними  після келиха вина з хризантем. А для того, щоб вино зробило таку дію, недостатньо було зібрати хризантеми в зазначений день. Необхідно було суворо погоджувати стадії його приготування зі зміною місячних фаз.

- Це стосувалося й інших трав?

- Так. Наприклад, Тибетська медицина рекомендувала готувати багатокомпонентні цілющі суміші з рослин, засобів тваринного походження і мінералів згідно з місячним календарем. Деяке зілля можна було готувати тільки раз на рік - на 22 день сьомого місяця. За давнім повір'ям, духи хвороби не можуть увійти в цей день в тіло людини…

- А, можливо,  у нашому такому індустріальному, комп’ютеризованому світі вплив Місяця на рослини, зрештою, на нас усіх, не такий вже і сильний?

- Вплив місячного циклу на природні процеси, на наше життя із плином століть не став ні більшим, ні меншим, він залишився незмінним. І саме місячний календар допомагає нам усвідомити себе часткою природи, часткою нашої планети. Важливо зрозуміти, що увесь світ, у тому числі й рослини, тварини, люди перебувають в єднанні енергій, і, у свою чергу, теж певним чином впливають на життя планети.  А люди, особливо чутливі до енергії рослин, здатні відчувати силове поле цілющих трав, які вони збирають чи вживають ліки із них.

         Усе має значення: час збирання та зберігання трав

- Отут якраз було б цікаво почути, про правильний вибір часу збору, переробки та застосування цілющих рослин в гармонії з місячними ритмами.

- Це ціла наука, але, хоча б поверхнево – про деякі постулати, що їх рекомендують травники. Отож, передусім, трави, не призначені для негайного використання, слід збирати перед повним місяцем або

у повний місяць. Трави, зібрані в інший період, мають не дуже високий лікувальний ефект, але вони набагато кращі від тих, які збирають під час молодого Місяця. У такий період вони погано висихають, швидко покриваються цвіллю і гниють.

А от перекладати трави в банки або мішечки бажано при спадаючому місяці, незалежно від того, коли ви їх збирали. Для зберігання трав використовуйте паперові пакети, мішечки, банки темного скла - в них рослин залишаться сухими, світло не буде мати шкідливого впливу, збережуться і аромат, і цілющі сили. Ні в якому разі не використовувати металевих ємностей.

                            Від зірок – до трав і людини      

Щодо своєї енциклопедії, пан Олександр упевнений, її астрологічний аспект приверне увагу до цієї проблеми фітотерапевтів, травників, усіх, кого цікавить розвиток традицій древніх астрологів-цілителів, нерозривний зв’язок цілющої дії трав з Макрокосмосом, в якому ми живемо.

- Тобто, особливість цієї енциклопедії в тому, що Ви логічно поєднуєте народне цілительство з медичною астрологією і, перефразовуючи відомий вислів «через терни – до зірок», укладені Вами книги ведуть «від зірок і трав – до людини»?

- Напевно, що так. Методи і рецепти оздоровлення в укладених мною книгах, ґрунтуються,  передусім, на використанні лікарських властивостях  рослинного і тваринного світу, активізації невичерпних резервів людського організму, що дали йому Бог і Природа.

   В Олександра Вікторовича Михайлевського багато задумів, які стосуються лікувальної народної медицини. А ще – пан Олександр у спресованих буднях і святах, насичених працею з укладання різноманітних народних рецептів, знаходить час для літератури, мистецтва.

 …А таки правду кажуть, що дія є найяскравішим і виразним свідченням розвитку людини. Ніби конкретно про нього сказано – Олександра Вікторовича, який на титульній сторінці своєї унікальної енциклопедії народної медицини написав так: «Україні, нації зі славним минулим та великим майбутнім присвячується».

    … Їхав із Бережанщини до Тернополя, подумки повертався до розмови із Олександром Вікторовичем Михайлевським, щораз дивуючись життєвій цілеспрямованості мого цікавого співбесідника. Й подумалось: у метриці пишуть про те, де народилася людина, коли. І тільки не пишуть, для чого вона народилася. І щасливі ті люди, які самотужки заповнюють оцю графу своїм призначенням на землі, тим єдиним, важливим, яке вони мають виконати за свій земний шлях… 

 Орест Сарматський

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео