Агро-новини 10 березня

Новини аграрного сектору

Аграрії розпродують овочі через дороговизну зберігання

Українська плодоовочева продукція продовжує дешевшати четвертий тиждень поспіль, повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Плодоовочевий індекс за попередній тиждень (з 27 лютого по 4 березня 2016 р.) знизився на 4,6%. Таким чином, тенденція до зниження цін на плодоовочеву продукцію в Україні триває вже чотири тижні поспіль, а ціни за цей період знизилися на 14,3%.

— Низький внутрішній попит на тлі необхідності залучення коштів для проведення весняних польових робіт змушував виробників плодоовочевої продукції знижувати відпускні ціни для активізації попиту на продукцію, що знаходиться на зберіганні. Додатковим фактором тиску на ринок було і збільшення втрат при зберіганні продукції, що також змушувало багатьох власників овочів борщового набору стимулювати продаж шляхом зниження цін, — сказала керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Тетяна Гетьман.

За попередній тиждень борщовий набір подешевшав на 4,7%, а картопля — на 9,1%. Серед овочів найістотніше, як і тижнем раніше, подешевшала цибуля — на 7,7%. Знизилася ціна і на капусту.

Низький попит на ринку продовжував тиснути і на ціни на тепличні овочі, перш за все — на томати, що подешевшали за тиждень більш ніж на 20%. Тому незначне зростання цін на огірки, викликане, перш за все, експортним попитом, не змогло переломити загальну негативну тенденцію.

Вартість фруктового набору на попередньому тижні практично не змінилася. Стабільність курсу на тлі низького попиту на ринку не дозволяла розраховувати на істотні цінові коригування.

Паї треба об'єднати в єдину ділянку площею 150-200 га

Для того, щоб ціна 1 га паю була прирівняна до вартості 1 га на держпідприємстві, паї треба об'єднати в єдину ділянку площею у 150-200 га, пише «Дзеркало тижня».

От тільки можливостей для таких об'єднань за всі роки дискусій навколо відкриття земельного ринку у пайовиків не додалося. Швидше навпаки. У високих кабінетах пропонували вирішити проблему консолідації паїв просто: мовляв, держава скупить їх у пайовиків, згрупує і перепродасть. Одразу виникли припущення, що купуватиме за однією ціною, а продаватиме — удвічі дорожче «чужим» і зі знижкою — «своїм». Поки що нас рятує наша ж бідність. Чиновники припускають, що охочих продати свої паї буде відсотків 15–20, і щоб задовольнити цей попит, знадобиться понад $2 млрд., яких у бюджеті просто немає і не буде у найближчому майбутньому.

З одного боку, якщо не забезпечити пайовикам надійного захисту їхніх прав, вони свою землю просто втратять, і тоді надій на розвиток фермерства взагалі не буде. З іншого — якщо не вирівняти попиту та пропозиції, то не уникнути ні низьких цін на землю, ні концентрації земель у невеликого кола власників.

Держпродспоживслужба вбереже Україну від небезпечних хвороб тварин — Паламар

Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (Держпродспоживслужба) не допустить проникнення у нашу країну небезпечних захворювань тварин, які спалахнули у багатьох країнах світу, переконана голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, пише Аgronews.

— Не дивлячись на постійні спалахи захворювань тварин у світі, в останні роки нашим службам вдавалося вберегти Україну від небезпечних захворювань тварин. Сподіваюся, що керівництво Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів не допустить зараження тварин в Україні, оскільки це позначиться і на здоров'ї людей», — зазначила Ірина Паламар.

Згідно з інформацією Міжнародного епізоотичного бюро, протягом лютого цього року у світі було зареєстровано 421 спалах захворювань тварин.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео