«Чеський четвер» у книгарні «Є»

Щочетверга у мережі книгарень «Є», що у Тернополі, Дніпропетровську, Вінниці, Харкові, Луцьку та Івано-франківську відбувається показ фільмів для людей, які вивчають чеську мову. Такі покази є безкоштовними, залишається лише виділити годину вільного часу і не полінуватися прийти.

Другий четвер місяця традиційно збирає бажаючих у мережі книгарень, де демонструють фільми мовою оригіналу – чеською, щоправда із українськими субтитрами. Покази проходять у затишній атмосфері і збирають чималу кількість охочих ближче познайомитися із чеською культурою.

«Ми переглянули один з фільмів Бржестіслава Рихліка «Біда, мамко, біда, Шварценберги тут!», і я вам скажу, що це гарна нагода вдосконалити свою чеську і пізнати чеський народ», - розповідає студентка одного із тернопільських університетів Оксана Симовоник.

Бржестіслав Рихлік відзняв фільм – сагу про життя князя Карла Яна Шварценберга «Біда, мамко, біда, Шварценберги тут!»(Zle, matičko, zle, Schwarzenbercizde!).

Сам режисер був багатогранною особою і за своє життя приміряв на себе декілька образів, декілька різних професій. Вивчаючи в університеті інженерну справу Рихлік навіть не підозрював, що пройде час і він стане актором, режисером легендарної чеської театральної студії HaDivadlo. З кінця 90-х Бржестіслав Рихлік почав займатися документалістикою, у його доробку є більше ста робіт та збірка есеїв «Занепад підвод у Чехії», що вийшла друком у 2001 році. А у 2015 режисер презентував кінопрограму чеської платформи на Книжковому арсеналі у Києві.

Анна КРАВЕЦЬ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео