Агро - новини 13 березня

Відомий аграрій пояснив, що означатиме для України продаж сільськогосподарських земель.

«Це державна зрада», — так охарактеризував ідею продажу сільськогосподарських земель в Україні відомий аграрій, генеральний директор корпорації «Агропродсервіс» Іван Чайківський.

Він розкритикував пропозицію Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка щодо продажу 1 млн. га українського чорнозему. Очільник Тернопільського обласного осередку Аграрної партії України вважає, що допустити цього ніяк не можна.
«В умовах тотального зубожіння населення, коли українське законодавство не готове до створення ринку землі взагалі, провокувати суспільство такими ідеями — це не що інше як державна зрада», – вважає Іван Чайківський.
За його словами, українці, які доведені чинним Урядом до зубожіння, не можуть стати реальними покупцями своєї ж землі. А це призведе до того, що орні площі скуплять чергові олігархи. Цього разу -  земельні.
Чайківський вважає, що в такий спосіб на догоду купці багатіїв Яценюк відбере у місцевих громад реальний спосіб наповнення бюджетів, що вплине на розвиток громад та виконання ними своїх фукцій, як от асфальтування доріг, благоустрій населених пунктів, ремонт і будівництво шкіл, садочків, лікарень тощо.
«Всі аграрії розуміють глибину проблеми озвученої Яценюком ініціативи, тому треба домагатися якомога швидшої відставки Уряду, бо за його подальше перебування при владі ми платитимемо найвищу ціну – землю держави Україна, — наголошує Іван Чайківський. – Адже свого часу влада вже гралася з землею, яка відводилась Чорноморському флоту Росії. До чого це призвело, ми всі бачимо».

Фермер з Київщини експортуватиме равликів до Європи.

Власник ферми «Еко Равлик» (Київська область) Дмитро Бутенко одним із перших в Україні став заробляти на равликах, пишуть Сherkassy.Тoday. 
Перші $12 тис. бізнесмен інвестував в оренду приміщень та обладнання: холодильні камери, посуд для зберігання і приготування равликів. Молюсків Дмитро Бутенко завозив із Латвії. З часом зрозумів, що українські равлики нічим не поступаються імпортним, налагодив постачання з Західної України.
Найскладніше було навчитися обробляти і готувати равликів. Спочатку вони були хоч і їстівними, але несмачними: жорстке м’ясо гірчило. Коли навчився правильно варити філе, перейшов до соусу. Класичний рецепт приготування равликів — під бургундським соусом — Сергій освоював рік. У 2009 р. він займався на фермі всім: від дезінфекції мушель до фасування.
Перші труднощі виникли з сертифікацією продукції: компанія пройшла понад 30 перевірок якості равликів, а на підготовку потрібної документації та розробку етикетки пішло понад 30 тис. грн. Спочатку «Еко Равлик» орієнтувався тільки на кінцевого споживача і рекламувала свій продукт домогосподаркам, роблячи акцент на тому, що він швидкий у приготуванні. Великих грошей це не приносило. Дмитро Бутенко пішов іншим шляхом: налагодив співпрацю з київськими ресторанами. Замовлення стали серйознішими, виручка почала зростати.
Кожні півроку Дмитро розширює асортимент, вивчає історію гастрономічних равликів, експериментує з рецептами і соусами. Сьогодні у виробничому портфелі компанії більше семи видів готових равликів. Найдорожча продукція – ікра равлика – коштує $1 тис./кг. «Еко Равлик» співпрацює з 60 ресторанами і продає молюсків на вагу по всій Україні через свій сайт. Уже другий рік власник «Еко Равлики» розвиває новий популярний напрям: равлики для косметичної процедури – ліфтингу. Поки що Бутенко продає їх приватним клієнткам, але найближчим часом планує співпрацювати з салонами краси.
На фермі під Києвом, розташованій на площі 14 га, трудиться 25 людей. Щороку компанія продає близько 500 кг молюсків. Її обіг, за підсумками 2013 р. склав майже $32 тис. У Дмитра Бутенка великі плани на майбутнє: автоматизація виробництва і експорт равликів до Європи.

Україна в лютому експортувала солі на 2 млн. доларів.

У лютому 2016 року Україна експортувала сіль на загальну суму 2,04 млн. дол., тоді як імпорт становив 223 тис. дол. 
Про це повідомляє Державна фіскальна служба України.
У січні-лютому Україна експортувала 160,7 тис. тонн солі на суму 2,9 млн. дол., а імпортувала 2,7 тис. тонн — на 339 тис. дол. Позитивне сальдо торгівлі сіллю склало 2,6 млн. дол.
Одним з основних імпортерів української солі за 11 місяців стала Росія (51,5%) — 1,5 млн. дол. Друге місце займає Угорщина (12,6%) — 375 тис. дол., третє — Словаччина (9,6%) — 286 тис. дол.
А от завозила Україна сіль із Білорусі, Польщі та Туреччини.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео