Агро-новини 14 березня

Новини аграрного сектору

Продовження мораторію на продаж землі може призвести до соціального вибуху — експерт

Виробники агропродукції лобіюють продовження мораторію на продаж землі, тому що їм вигідніше орендувати гектари за копійки у пенсіонерів, які не можуть собі дозволити навіть купити ліки, заявив заступник голови ради асоціації «Земельний союз України» Андрій Мартин в ефірі радіостанції Голос Столиці.

- Великим сільськогосподарським компаніям в Україні оренда обходиться набагато дешевше, ніж у тому випадку, якби їм довелося вкладати гроші в покупку землі. Сама покупка землі додаткового прибутку агробізнесу не принесе, вони заробляють на продажі сільгосппродукції, а не на придбанні землі. Тому для них сьогодні набагато вигідніше платити 1 тис. рн за оренду одного гектара, ніж викладати 15-20 тис. за гектар для покупки тієї ж самої землі. Тому втрачає в цій ситуації звичайний український селянин, говорить експерт.

Крім того, продовження мораторію може призвести до соціального вибуху на фоні можливого анулювання процесу паювання.

- Справа в тому, що в тих селах, де знаходилися державні підприємства, місцеві жителі залишилися без паїв. Вони досі дуже сподіваються, що держава все-таки допаює державні сільськогосподарські підприємства і соціальна справедливість буде відновлена. А якщо держава прийде до селян і скаже, що ту землю, на яку вони розраховували, зараз продадуть з аукціону якомусь олігарху, то можливі негативні соціальні наслідки,зазначає Андрій Мартинюк.

Виробництво яєць в Україні скоротилось майже на 20%

Виробництво яєць за два попередніх місяці знизилося на 19,2% в річному численні і склало 2,1 млрд. шт. Зростання виробництва відбулось найбільше у Вінницькій (+18%), Кіровоградській (+9,7%) та Житомирській (+6,4%) областях. Про це повідомляє Державна служба статистики України.

Виробництво м'яса в Україні за січень-лютий 2016 року зменшилося на 0,5% і склало 536,2 тис. т. в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року. 

Зростання виробництва найбільше відбулось у Черкаській (+10%), Харківській (+8,9%) та Волинській (+5,2%) областях.

Виробництво молока за два місяці 2016 року склало 1,18 млн. т., що на 0,6% менше, ніж за аналогічний період 2015 року. Проте збільшення виробництва все ж відбулось в семи областях, а найбільше у Харківській (+4,5%) та Вінницькій (+2,2%).

Україна в лютому збільшила імпорт тракторів на 65%

У лютому 2016 Україна імпортувала тракторів на 40,952 млн. дол.

Про це повідомляє Державна фіскальна служба України.

Це на 65% більше, ніж у січні 2016 (24,806 млн. дол.).

Всього в січні-лютому Україна імпортувала тракторів на 65,758 млн. дол. Найбільше тракторів у січні-лютому 2016 завезено з Білорусі (17,982 млн. дол., питома вага —27,3%). На другому місці — США (16,508 млн., 25,1%), на третьому — Німеччина (7,887 млн., 12%).

З початку року експортовано тракторів на 1,438 млн. дол., 37,7% з яких  прийшлося на поставки до РФ (542 тис. дол.).

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео