Данський експерт допомагає області ділити гроші ЄС

Розподілити кошти під програму на розвиток територіальних громад області у сумі близько 100 млн. Євро приїхали у Тернопіль 15 березня данський представник асоціації муніципалітетів Холгер Піндт та радник з питань регіонального розвитку програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» Сергій Максименко.

Керівництво краю бачить першочергові потреби у створенні на території громад фельдшерських пунктів, центрів надання адмінпослуг, поліцейських станцій та пожежних частин. Також акцентують на освітній складовій кадрів.

Холгер Піндт ще чіткого бачення використання коштів не має. Він планує відвідати громади області та вивчити їх проблеми.

- Я маю досвід впровадження таких проектів в прибалтійських країнах під час реформ, - каже данський експерт. – Головне – зробити територіальні громади самостійними та ефективними.

Програма ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні», за словами радника з питань  регіонального розвитку Сергія Максименка, затверджена. Та коли поступлять кошти – невідомо.

- Нема угоди між ЄС та Україною. Нема угоди між ЄС та німецьким товариством, яке буде виконавцем програми, - додає він. – Але директор цього товариства уже працює в Києві з Офісом реформ. Тому після вироблення чіткої стратегії ці питання мають закрити.

На думку Сергія Максименка, кошти потрібно першочергово спрямувати на роботу ЦНАПів, а саме, їх технічне забезпечення та навчання персоналу. На це експерт пропонує спрямувати 30 млн. Євро.

Катерина БОЙКО

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео