Новий трудовий кодекс: сієста, триваліша відпустка та штраф за затримку зарплати

У квітні український парламент повинен прийняти новий Трудовий кодекс, і українців чекає безліч змін, що стосується заробітної плати, відпустки, лікарняного. А також українцям планують ввести сієсту, як у всіх державах Південної Європи.

За словами міністра соцполітики Павла Розенка, буде внесена поправка в ст. 155, згідно з якою працівники отримають можливість додатково відпочивати влітку в спеку, повідомляє 20 хвилин.

В Україні почне працювати так звана сієста, яка введена у всіх державах Південної Європи. Всі установи і організації в спеку будуть закриватися о 14 годині, а відновлювати роботу тільки після 16 або 17-ї години.

Також  збільшать й тривалість відпустки з 24 до 28 днів. Введеться пункт «робота на дому», згідно з яким робота поза підприємства повинна оплачуватися також, як і в офісі. За затримку заробітної плати на роботодавців накладуть пеню. Згідно з новим Трудовим кодексом, роботодавцям заборонять звільняти одиноких батьків і матерів, які мають на утриманні дітей віком до шести років.

Втім, в новому кодексі будуть і не дуже приємні нововведення. За словами Розенка, тепер замість чотирьох місяців лікарняного будуть дозволені тільки  два  місяці, протягом яких працівник може не давати про себе знати роботодавцю.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео