Тернопільщина лідирує за темпами впровадження реформи децентралізації, - Павел Прокоп

Представник польської «Фундації менеджерських ініціатив», Павел Прокоп та війт гміни Люблінського воєводства Мирослав Жидек прибули з візитом на Тернопільщину.

За словами голови тернопільської облдержадміністрації, Степана Барни, наша область одна з перших за темпами впровадження реформи децентралізації. Також із 150 громад в Україні, 26 утворені у Тернополі.

  • Тим не менше, ми і далі працюємо у напрямку проведення децентралізації. Ми б хотіли, щоб наші зустрічі мали більш практичний характер, і коли ми говоримо про реалізацію проектів з питань децентралізації, ми б хотіли щоб ставка робилась не тільки на підвищення кваліфікації, а й на підвищення інфраструктурних проектів. В першу чергу нам цікаво опрацювати питання стратегії розвитку громад і області в цілому.

В свою чергу,  представник польської «Фундації менеджерських ініціатив», Павел Прокоп зазначив, що Тернопільщина лідирує за темпами впровадження реформи децентралізації в Україні.

  • Ми їздимо по всій Україні, і не приховуємо, що кожного разу подаємо Вашу область як приклад. Дуже велика приємність бути в гостях у лідерів. Ми до Вас завітали в рамках проекту, який фінансують уряди Польщі та Канади. Мета візиту – для однієї громади з кожної області розробити стратегію розвитку. Приємно бачити, що люди в громадах розуміють, на що потрібно робити ставку і що потрібно розвивати.

Степан Барна висунув пропозицію працювати у Тернополі більш, ніж з однією громадою.

  • Зараз на Тернопільську область усі дивляться, і якщо вищезгадана реформа буде провалена у нас, то вона буде провалена у всій Україні. Я пропоную Вам проводити проект співмірно з кількістю громад, бо не логічно, щоб у Одеській області, де 2 громади, та у Тернопільській де їх 26, розробляли стратегії розвитку в одинаковій мірі. І я би просив про якісь відповідні пропорції надання допомоги.

Павел Прокоп в свою чергу запевнив, що всіма силами намагатиметься вирішити це питання.

  • Я абсолютно з Вами погоджуюсь. Ми маємо систематичні зустрічі ради грантодавців і ми якоюсь мірою вирішуємо, які пріоритети фінансувати, тож будемо обговорювати це питання. Ми цілком розуміємо, що Тернопільщина в цьому плані лідирує. І обіцяю, що на наступних зустрічах ради грантодавців буду підкреслювати, яке велике значення Вашої області, буду говорити з тими, хто вирішує, на що спрямувати ці гроші.

Даяна КОСТЕНЧУК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео