У Підгайцях збудують першу сонячну електростанцію на Тернопіллі (відео)

П’ять гектарів сонячних батарей – саме такої площі перша сонячна електростанція незабаром працюватиме на Тернопіллі.

- Збудують її інвестори у Підгаєцькому районі, - повідомив голова обласної держадміністрації Степан Барна. – Але цих потужностей – надто мало для регіону.

Про це він заявив під час засідання робочої групи із підготовки Міжнародного інвестиційного форуму «Тернопільщина Invest-2016». Нагадаємо, однією із основних панелей під час заходу буде така: “Енергоефективність та альтернативні види енергії”.

- Ми будемо говорити із вірогідними інвесторами не лише про сонячну енергетику, а й про малі гідроелектростанції, а також про розробку покладів торфу у Шумському районі, - запевнив він. – Нам треба дуже серйозно думати про енергоефективність.

Оскільки проект каскаду ГЕС на Дністрі «забракували» і громадські активісти, і екологи, і навіть обласні депутати («Терен» писав про це ТУТ, ТУТ і ТУТприм.), керівник краю наразі наполягає на оновленні і запуску вже існуючих, але забутих і подекуди тривалий час не використовуваних ГЕС на невеликих річках області.

До речі, наразі єдина потужна у Західній Україні сонячна електростанція працює на Львівщині, у селі Ралівка Самбірського району. Почали будівництво у 2012 році. Це не лише альтернативне джерело енергетики, адже чималий зиск отримує громада. Щомісяця від «Самбірської сонячної станції» у місцевий бюджет району надходить 80 тисяч гривень, повідомляє «Радіо Свобода».

 

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео