Тернополяни знову почали отримувати повістки

Тернополяни нарікають на повістки, які виявляють у вхідних дверях, бо, кажуть, мобілізація не оголошена, а повістки носять. У військкоматі заспокоюють: викликають військовозобов’язаних, аби звірити дані. Юристи стверджують, що повістка вручається особисто в руки військовозобов’язаного. Він повинен розписатися в корінці повістки. Підпис третіх осіб – родичів, сусідів, представників ЖЕКів та інших – не вважається дійсним.

Повістки у дверях виявляють тернополяни останнім часом, пише “20 хвилин“.
Люди обурюються. Передусім, що чергова хвиля мобілізації не оголошена, а до військкомату викликають. Окрім того, хтось приносить повістки та залишає їх запханими у двері, а не вручає в руки. Тому на таку можна не зважати, бо підпису того, кого викликають, немає. Тоді навіщо викидати гроші на папір, на яких вона надрукована і людські ресурс з часом?
Повістку у вхідних дверях нещодавно побачив мешканець «Східного» Антон Вовк (імена героїв публікації змінені. Справжні дані є в ред. – прим. авт.).

– Мені не вперше така приходить, – розповів чоловік. – Знаю, що юридичної сили «повістка у дверях», а не вручена в руки, не має. Армії не боюсь, бо колись вже брав участь у військових діях за межами нашої країни. Причому був на війні протягом трьох років. Більше того, сам приходив до військкомату не раз, пропонуючи свої послуги, як військовий. Тоді мені відмовляли. Мовляв, вам подзвонимо.

Чоловік нарікає, бо, каже, у нього складається враження, що професійні військові армії не потрібні. Скоріше – «маса», якою можна керувати та стримувати, аби не доводили до логічного завершення військові дії на Донбасі. Крім того, стверджує чоловік, дратує та безвідповідальність – чи то військкоматів, чи то ЖЕКів – з отими «повістками в дверях», які не мають юридичної сили.

– Більше на жоден подібний виклик до військкомату не піду, – каже п. Антон. – Тільки навіщо вони витрачають гроші на папір, на якому друкують тисячі отих повісток, котрі люди просто викидають на смітник? І невже не мають чим корисним зайняти десятки чи сотні людей, котрі розносять оте сміття?

Повістку в дверях виявила і тернополянка Марія Коваль. Жінка з малюком проживають на «Сонячному» – в районі вул. Київської. Чоловік – вже кілька років за кордоном.
– Він офіційно працює за кордоном, тому щораз, коли перетинає кордон, має відмітки прикордонників, – розповіла пані Марія. – Невже ані військкомат, ані органи місцевого самоврядування не мають жодних даних від прикордонників? Війна триває вже понад два роки, а вони досі не спромоглись ці питання утрясти?

Раніше чоловікові пані Марії вже приносили повістки, але за адресою, де досі в селі проживає його мати. Хоча чоловік вже понад 10 років зареєстрований у Тернополі. Тоді літня жінка ходила у сільраду та пояснювала, що її син давно і офіційно працює за контрактом. Тепер повістки починають носити за тернопільською адресою. Жінка також стверджує – до військкомату не піде і нічого більше розповідати не буде. Бо ж скільки можна?

Якщо ви отримали повістку – не варто лякатися, запевняють військові комісари області: в Україні триває уточнення списку військовозобов’язаних. Останнім часом люди знову б’ють на сполох: для чого розносять повістки, якщо всі строковики вже в армії, а мобілізації не оголошували? Комісари кажуть, що причина та ж, що й була раніше, – уточнюють списки.
– Ми хочемо вкотре заспокоїти та нагадати: в Україні зараз не проводиться ні мобілізація, ні набір на строкову службу, – пояснює військовий комісар області Володимир Катинський. – Тож повістка – це лише метод уточнити, чи підлягає та чи інша людина військовій службі в разі потреби.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео