Агро-новини 18 березня

Новини аграрного сектору.

На Львівщині запровадили програму розвитку агровиробництва

Львівська ОДА виділила 11 млн грн на розвиток сільського господарства.

В Львівській області, де 39 % населення проживає у сільській місцевості, прийняли п’ятирічну Комплексну програму підтримки та розвитку агропромислового виробництва. Її розробником є департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА, який очолює Наталія Хмиз, повідомляє Free Voice.

Відповідно, цього року держадміністрація виділила 11 млн грн (близько $425 тис.) на сільське господарство.

За словами керівника агропромислової комісії Львівської ОДА Тараса Вереги, 1,5 млн буде спрямовано на часткове відшкодування сільськогосподарським виробникам відсотків за кредитами, 1 млн – на заходи зі збереження і відтворення родючості ґрунтів та 8,5 млн на фінансову допомогу у вигляді пільгових кредитів. Він зазначив, що завдяки цьому очікує збільшення виробництва сільськогосподарської продукції на 10% протягом 5 років.

Нідерланди підтримають створення українських сімейних ферм

У ході переговорів між Україною та Нідерландами була підписана Програма щодо співробітництва в сфері розвитку с/г.

Україна в рамках співпраці з Королівством Нідерландів реалізуватиме проект в галузі створення сімейних ферм, що спеціалізуватимуться на виробництві картоплі та молочної продукції. Про це йшлося під час XXVIII Міжнародної агропромислової виставки «АГРО-2015», про це повідомив міністр Мінагропроду Олексій Павленко в своєму блозі на Європейській правді.

Він зазначає, що результатом переговорів стало підписання Програми щодо співробітництва в сфері сталого розвитку сільського господарства та сільських територій між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Міністерством економічних справ Королівства Нідерландів.

Загалом документ передбачає втілення в життя 5 спільних проектів, що стосуються таких галузей, як земельні ресурси, що є інструментом сталого розвитку сільськогосподарських територій, платіжне агентство, забезпечення водними ресурсами фермерських господарств та сільськогосподарських територій, розробка нових проектів і співфінансування та, відповідно, сімейні ферми, що займаються виробництвом картоплі та молочної продукції.

В Україні площі посівів картоплі зменшились на 12%

Минулого року площі посівів картоплі зменшились приблизно на 12%. На цьому наголосив виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі Віктор Різник в ексклюзивному інтерв’ю Kurkul.com.

Натомість така тенденція ніяк не вплинула на процес ціноутворення.

«Ми втратили ринки збуту на Сході України, в Автономній Республіці Крим та Росії. На фоні цього ціна на картоплю залишається надзвичайно низькою. Наприклад, при собівартості близько 2 грн її кінцева ціна складає 3,5 грн. Тож господарства, які виробляють картоплю, отримують невеликий прибуток, що не дає їм перспектив розвитку», - говорить він.

За словами виконавчого директора УАВК, найкращим способом покращення фінансового стану виробників картоплі є доступ до кредитування АПК.

«Приміром, на Заході проблеми фінансових нестач вирішуються саме шляхом надання фермерам пільгових кредитних ресурсів. В Україні ж кредити надаються під високі відсотки і їх отримання пов’язане із труднощами для фермера. Тому виробники відмовляються від такого виду фінансової допомоги», - розповідає Віктор Різник.

  Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео