На території тернопільської школи активісти створюють дендрарій

На території 12 школи роблять дендрарій. Ініціатива ГО "Екоалянс", школи і педагогічного університету. На місті старого асфальту буде міні-сквер для школярів та тернополян.

Дендрарії, чи міні-сквери, на територіях навчальних закладів, а в перспективі й поміж житлових будинків — ініціатива громадської організації “Екоальянс” та кафедри геоекології ТНПУ. Зараз таких створюють на території школи-колегіума ім.Патріарха Йосифа Сліпого (школа №12, що на вул. Юності) за підтримки адміністрації закладу.

Територія дендрарія, коли завершать, займе близько 20 сотих. Майданчиком для нього послужило внутрішнє шкільне подвір'я з порепаним асфальтом. На асфальтованому майданчику: по середині по периметру та на кутах видовбали асфальт. Загалом його вивезли декілька вантажівок. Натомість завезли чорнозем. В нього висадять десятки різновидів рослин. Зокрема: форзицію, ялину голубу, ялину-коніку, тую (кипарис) шаровидну та колоновидну, ялівець та багато інших. По середині ростиме рослина, котра живе впродовж століть — гінкго білоба, пише 20хвилин. Також на території встановлять лавочки та огорожу. В перспективі, якщо будуть кошти, то асфальт замінять на бруківку чи дрібні декоративні камінці.

Всі роботи, матеріали, рослини — без витрати бюджетних коштів.

- Це екологічний проект, який реалізовуємо силами нашої організації, університету, школи, волонтерів, підприємців-доброчинців, - говорить голова ГО “Екоальянс” Олександр Філь. - Рослини, за сприяння нашого лісництва, привеземо з розсадників. Якщо говорити про фінансовий еквівалент зробленого, то мова про десятки, якщо не сотні, тисяч гривень.

Ініціатори проекту скромні і не одразу зізнались, що це вже дев'ята школа в якій створюють дендрарій.

- Ідея в тому аби не просто зробити щось красиве і хороше для людей, а в тому аби школярі, тому й зосередились на школах, отримали позитивний досвід, екологічне виховання та відповідальність. Вони беруть участь в створенні дендрарію, а також доглядатимуть за ним.

До роботи та підтримки проекту долучаються й місцеві мешканці.

- Цей міні-сад буде відкритим для людей, тому люди з довколишніх будинків мають долучатися, - каже депутат міської ради від "Самопомочі" (по цьому округу) Андрій Шкула. - Коли людина щось створить своїми руками то ті руки, вірю, не піднімуться на те аби викопати для дачі рослину, залишити сміття чи щось зламати. Це є добрий подарунок школі, мешканцям Миру, Карпенка, Юності та іншим вулицям поряд. Я щиро в захваті від проекту, в захваті від школярів та волонтерів, які тут працюють. Закликаю долучитися й інших.

Наразі роботи закінчились на етапі підготовки грунту для висадки рослин. Днями привезуть самі рослини. Коли роботи над створенням дендрарію завершаться, ми обов'язково про це напишемо з детальними фото.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео