Агро-новини 19 березня

 

Держава відшкодовує до 50% вартості худоби.

За телиці, нетелі та корови вітчизняного походження відшкодовують не більше 12 тис. грн. за одну.

Вартість закупленої господарями з жовтня попереднього року до жовтня цього року худоби частково відшкодовують з державного бюджету на безповоротній основі. Розмір відшкодування сягає до 50 % ціни тварин, повідомляє прес-служба Черкаської ОДА.

Так, за телиці, нетелі та корови вітчизняного походження відшкодовують не більше 12 тис. грн за одну голову. Однак отримати відшкодування можна за умови, що самиці походять та закуплені із стада, що має середній надій на корову від 6 тис. кг молока від однієї корови за минулий рік за даними звіту про стан тваринництва. Такий же розмір відшкодування і за племінних телиць, нетелів, корів молочного, молочно-м'ясного і м'ясного напрямку продуктивності з племінних заводів та племінних репродукторів або за ввезені у режимі імпорту.

Також відшкодовують 2,4 тис. грн за племінні свинки та кнурці вітчизняного походження (класу «еліта») миргородської, великої чорної, українських степових білої і рябої порід, полтавської м'ясної, української м'ясної, червоної білопоясої порід з племінних заводів та племінних репродукторів. Дві тисячі гривень можна отримати за племінних вівцематок, баранів, ярки з племінних заводів та племінних репродукторів або поставлені в режимі імпорту.

Українські чорноземи оцінюють в сім разів дешевше, ніж землі ЄС - Козаченко

В Україні знаходиться 27% світових запасів чорнозему.

Якщо ринок землі в Україні запрацює в найближчий рік, унікальні українські чорноземи розпродадуться за ціною, майже в 7 разів нижче, ніж в країнах Євросоюзу. Про це заявив народний депутат від фракції БПП Леонід Козаченко, повідомляє AgroPolit.com.

- Якби зараз продати всю сільськогосподарську землю, то це було б приблизно $30 млрд. Якщо такий же обсяг земель такої ж якості продати в Євросоюзі, це приблизно під 200 млрд, - повідомив політик.

Він наголосив, що в Україні знаходиться 27% світових запасів чорнозему, і, за оцінкою експертів, вітчизняні аграрії здатні втричі збільшити виробництво. В умовах же, коли населення на планеті стрімко зростає, родючі землі стають інструментом геополітичного впливу.

На Хмельниччині виявили змову молокопереробних підприємств.

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України виявило змову чотирьох підприємств області, які одночасно знизили закупівельну ціну на молоко весною 2015 року. Про це повідомляє прес-служба відомства. Антиконкурентні ціни на ринку заготівлі молока для промислової переробки установили ПП КФ «Прометей» в особі філії «Славутський маслоробний комбінат», ТОВ «Рихальський завод сухого молока», ТОВ «Бімол» та ПП «Бісквіто-Мілк». Загалом підприємства оштрафували на 36,828 тис. грн.

Молокопереробні підприємства не вживали достатніх заходів щодо мінімізації та оптимізації витрат, а використовували механізм антиконкурентних дій, оскільки завдяки погодженій поведінці могли визначати умови обороту товару на ринку молока незбираного для промислової переробки, що закуповували у населення на території Славутського району.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео