Будилів придивляється до «Агропродсервісу»

Своєрідну екскурсію потужностями компанії «Агропродсервіс» в селі Настасів  провели її керівники та спеціалісти  для  жителів села Будилів  Козівського району,  які на власні очі вирішили побачити і переконатися у взаємних перевагах співпраці селян і агропідприємства.

 Такий візит представників громади викликаний ймовірним будівництвом за межами населеного пункту – села Будилів, одного із підрозділів агропідприємства. Справа – перспективна, отож  проект  може бути зреалізований при підтримці будилівської громади. Аби подивитися на господарку і, як кажуть, зрозуміти, «що до чого», до Настасова приїхала представницька делегація. Окрім жителів Будилова, прибув і сільський голова, місцеві депутати, керівники Козівського району.

     Гостей зустріли генеральний директор компанії «Агропродсервіс» Іван Чайківський, директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран, спеціалісти підприємства.

   Іван Чайківський розповів про підприємство, яке було засноване  в 1999 році і вже 17 років стабільно працює в агропромисловому секторі України.

  « На той час, у жахливому стані, залишилось вісім приміщень, які ми реконструювали під свиноферми. А зараз ви бачите  сучасні будівлі – із склопакетами та ефективною теплоізоляцією. Кожен працівник свинокомплексу в обов`язковому порядку проходить через санпропускник. Душові, спецодяг, роздягалки – усе це є тут. Навколо території висаджено 17 га саду. Уявлення, що на свинофермі працюють транспортери, тече гноївка десь за стайню, під землю і навколо, це все – у минулому. Під  решітками, на яких  стоять свині – вбудована ванна з бетону. Трубами під землею гноївка подається на гноєзбірник, який встелений спеціальною гідроізоляційною, сертифікованою плівкою, щоб у грунтові води нічого не потрапляло.  До року часу, гноївка відстоюється в лагунах а тоді спеціальною технікою вивозиться на поля для підживлення».

    За словами керівника, на комплексі застосовуються енергозберігаючі технології, завдяки чому зменшено витрати електроенергії та тепла, використовуються сучасні засоби управління мікрокліматом, годівлі та подачі води. Своя автономна система опалення. Також враховано всі екологічні вимоги, плюс новітні технології - все це разом мінімізує вплив на навколишнє середовище. Поруч з будівлями, як переконалися гості, не відчувається специфічний запах, за яким колись, за кілька кілометрів, можна було впізнати «радянський свинарник».

   Приїжджі також цікавилися, скільки ж людей тут працює і, звичайно, яка у них зарплата.

 «На цьому комплексі без слюсарів, електриків задіяно майже 100  працівників, які отримують заробітну плату від 6,5 тис грн в місяць. Середня ж зарплата по підприємству за 2015 рік становила 5 176 грн. Спеціалісти отримують понад 10 тис грн. Працюють тут переважно місцеві жителі. З Настасова на підприємстві – біля 300 жителів. Це водії, механізатори, тваринники, обслуговуючий персонал, працівники насіннєвого заводу, елеватора, комбікормового заводу. Що характерно, люди віддають своїх дітей на навчання, ми даємо направлення, багато хто з них вибирає спеціальності, які  потрібні саме в сільському господарстві», - підкреслив Іван Адамович. Відповідно у Будилові може бути створено від 50 до 60 робочих місць.

     Під час бесіди, йшлося й про питання соціального партнерства, про те, як розвиток компанії напряму впливає на самодостатність сільської громади.

   Андрій  Баран, директор ПАП «Агропродсервіс»  провів певні  паралелі, що стосуються двох типів господарювання.

   «Є різні типи компаній – індустріального і соціального спрямування. Одні - приїжджають невідомо звідкіля і зареєстровані невідомо де, обробляють землю, беруть з неї, все що можуть і їдуть собі. Інші , в тому числі і наша компанія, працюють інакше, з чіткою соціальною політикою. Зрозуміло – це важче і значно відповідальніше, бути сьогодні соціально зорієнтованою компанією. Адже добровільне інвестування  в підтримку населених пунктів,  це додаткові витрати. І якщо ми, скажімо, в Козівському районі обробляємо приблизно 12 тис га землі, то крім соціального партнерства там і створюються нові робочі місця. Для прикладу: в с. Вівся – 40 працюючих, с. Росоховатець – приблизно  стільки ж, в с. Теофіпілка, де є наша ферма і утримується майже 1 тис голів худоби створено 80 робочих місць, в с. Козлів – біля 150 працюючих. Повірте, ці всі землі можна було б обробляти, приїжджаючи з центральної садиби, з  с. Настасів направляти  техніку, не мати клопоту з працевлаштуванням місцевих селян, з розвитком сільської інфраструктури.  Але ми, ще раз наголошуємо, що так не працюємо. Ми тут народилися, на цій землі, тут  наші батьки, наші діти», - підкреслив Андрій Баран.

    Гендиректор «Агропродсервісу» Іван Чайківський оприлюднив і такий факт:

   « Проектно-кошторисна вартість будівництва комплексу, який за згоди селян, після їхнього ознайомлення зі всіма екологічними, технологічними складовими проекту, можна було б розпочинати впроваджувати в життя, потребує значних капіталовкладень. Відповідно, підприємство на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури села  спрямувало б суттєві суми коштів.Ця вимога закріплена законодавчо, і ми не збираємось її порушувати».

   Під час спілкування селяни з Будилова  також поцікавилися, чи міг би «Агропродсервіс» у перспективі брати в оренду для обробітку  землю власників земельних паїв в селі, бо знають від жителів інших сіл району, що там, де компанія вже працює, така співпраця економічно вигідна всім.  На що гендиректор відповів:   «Проблем в цьому немає, головне - це добра  воля ваша і  ваших односельчан, власників паїв, на таку співпрацю і дотримання вимог чинного законодавства». Під час зустрічі, вже від представників козівської громади, які також прибули в Настасів, прозвучало  прохання про допомогу у відновленні роботи  Козівського цукрового заводу, де майже 500  працівників, через банкрутство підприємства, залишилося без роботи. Іван Чайківський поінформував присутніх, що компанія готова розглядати питання придбання заводу за реальну ціну, але саме - придбання, а не надання в оренду.

   Свою думку під час зустріч висловив і голова Козівської райдержадміністрації Василь Вітровий.

«Відбуваються процеси децентралізації. Якщо село хоче мати хороші дороги, діючі: ФАП, школу, дитсадок, заклади культури,  потрібно щоденно дбати і про наповнення бюджету. А які реальні шляхи його наповнення? Як знайде громада відповідальних та дієвих інвесторів, так і буде мати розвиток та перспективу. Можна,  умовно кажучи, все життя ходити по коліна в болоті і не використати шанс, яким  можна і потрібно було б розумно скористатися. Необхідно  все серйозно  обдумати і прийняти остаточне виважене рішення на перспективу».

  З цією тезою погодився і голова Козівської районної ради Петро Репела: «Сьогодні ми не в тій економічній ситуації, де є багато інвесторів і тим більше вони щось реальне пропонують.  Знайти людину, яка хоче вкладати кошти, щоб змінювалося село, дуже непросто. Коли відновлюватиметься виробництво на селі, тоді можна буде  вирішувати і соціальну його проблематику. Ми бачимо, як змінився Настасів, покращується інфраструктура, самі об`єкти, в тих селах, де  працює компанія «Агропродсервіс». Виживуть  села, де буде виробництво», - підсумував керівник райради.

   Отож, будилівська громада  має час на роздуми.  Незабаром люди визначатимуться: жити їм і надалі так, як жили десятиліттями, чи  скористатися шансом і змінювати ситуацію на краще, з допомогою авторитетного місцевого підприємства, відповідального соціального партнера, яке стабільно розвивається і  позитивно вже зарекомендувало себе у тих населених пунктах, де селяни  повірили і ефективно співпрацюють з  компанією «Агропродсервіс».

  Олег СНІТОВСЬКИЙ

  Фото автора

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео