Тернопільщина вже має «Бучач Пінзеля»

Сайт про всесвітньовідомого галицького скульптора вісімнадцятого століття створили у Бучачі.

   Здавалося б, чи не найбільш загадковому скульптору всіх часів Іоану Георгу Пінзелю вже стільки присвячено публікацій, наукових досліджень, версій та домислів, але шанувальникам його творчості це не заважає внести свою лепту у популяризацію творів знаменитого митця.

  Що і зробили у Бучачі. Координатор проекту, громадський діяч, режисер та музикант Віктор Гребеньовський разом із однодумцями створив сайт про Пінзеля.

– Науковці,  музейники Львова, Тернополя, Івано-Франківська часто розповідають про Іоана Пінзеля, його творчість. І тільки Бучач скромно мовчав весь цей час. Можна сказати, що дехто навмисно не згадував Бучач, бо це не вигідно, - розповідає Віктор. - А тепер ми вголос кажемо: але таки Іоан Георг Пінзель починав свої роботи в Бучачі  і найбільш дотичний він є саме до Бучача. Як це не важко визнавати декому, але треба. Саме тому ми і вирішили створити сайт: "Бучач Пінзеля",  оскільки є певний брак інформації про скульптора та його творчість. А та що є - дуже скупа і розрізнена. Одразу наголошуємо, що ми звертали свій погляд на час перебування та творчість майстра на Бучаччині. Про інші місця перебування Пінзеля- це матеріал для інших статей, досліджень, публікацій. Нас цікавить Бучач, Бучаччина. Зараз нам відомі шість об'єктів, де були встановлені скульптури Пінзеля: ратуша, костел Успіння Богородиці, церква Св. Покрови, придорожні фігури Яна Непомука (1750), фігура Богородиці (1751) та скульптура Св. Онуфрія в с. Рукомиш (1760). До цього часу  ні на одному інтернет-ресурсі не було зібрано сукупну інформацію про скульптора Іоана Георга Пінзеля, про його творчість, про самі пам'ятки архітектури, де він творив. Це все зібрано на новому сайті. Є також на сторінці «СТАТТІ» посилання на публікації різних авторів, де викладена думка науковців, мистецтвознавців щодо робіт та біографії Пінзеля. На сторінці «ТВОРЧІСТЬ ПІНЗЕЛЯ» розміщена інформація про шість пам'яток Бучаччини, фотографії старі та сучасні, фрагменти скульптур та інше. Сторінка «МАПА» дає уяву про те, де знаходяться архітектурні об'єкти, дотичні до Пінзеля, - каже Віктор Гребеньовський.

   За його словами, ініціатори створення сайту не претендують на вичерпність інформації. На сайті є номінальні дані та фото, щоб зацікавити людей приїхати в Бучач, або зробити віртуальну подорож і, найголовніше, ознайомити людей та популяризувати творчість геніального скульптора Іоана Георга Пінзеля.

 – Бучач дуже багатий на історичні, архітектурні пам’ятки. Тут проживали та творили багато відомих людей, - продовжує Віктор Гребеньовський. – Та ми акцентуємо увагу саме на Пінзелі.

У наш час цікавість до його творчості була піднята  завдяки Борису Возницькому.  Після потужної виставки у Луврі, як справедливо стверджує Тарас Возняк, популяризація мистецької спадщини  знаменитого скульптора зменшилася. Тому хочемо привернути увагу до його робіт, поширити інформацію про творчість цього скульптора, показати людям де, в яких умовах творив митець. Розповідатимемо про середовище духовності, в якому народжувалися його творіння, якою емоцією вони дихали і продовжують дихати. Власне, це все і спонукало нас створити сайт, котрий, сподіваємось, стане початком інших цікавих проектів, що  презентуватимуть Тернопільщині, Україні та світові той потужний культурний пласт, який залишив людству Іоан Георг Пінзель, - каже Віктор Гребеньовський.   

Усіх шанувальників творчості відомого скульптора запрошують в віртуальну подорож Бучачем Пінзеля - pinzel.buchach.net.

Орест Сарматський

Фото - автора

Вибір читачів за тиждень

Відео