Агро-новини 24 березня

Новини аграрного сектору

Аграрна партія проти компромісу щодо спецрежиму ПДВ — Скоцик

У Комітеті Верховної Ради з питань податкової та митної політики розглядали питання «аграрного компромісу», при якому всім аграрним виробникам пропонують 50% ПДВ сплачувати в бюджет, а 50% залишати на спецрахунках. Про це заявив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик, повідомляє AgroPolit.com.

Аграрна партія України не погодиться на такий компроміс і вимагає повного повернення спецрежиму ПДВ для всіх аграрних підприємств.

— Влада пропонує аграріям компроміс в поверненні ПДВ всім в пропорції 50 на 50%. Схоже, серед Страйкового комітету вже є багато тих, хто готовий це прийняти. Перший квартал вже пройшов і мають платити всі, далі трохи роздали посад… Думаю ні Президія, ні Політрада Аграрної партії України не прийме такі половинчасті рішення і зробить рішення по певних особистостях, — зазначив політик.

Він нагадав, що спецрежим ПДВ був лише компенсацією, яка дозволяла українським аграріям конкурувати. Ці зекономлені кошти акумулювалися і вкладалися у виробництво.

— При цьому найбільше від цього режиму вигравали не великі агрохолдинги, як це часто подають у ЗМІ, а переважно м’ясне та молочне тваринництво, малі та середні господарства, які забезпечують продуктами харчування, у першу чергу, український ринок. Через скрутну економічну ситуацію, пов’язану в тому числі і з різким знеціненням національної валюти, що є не в останню чергу наслідком непродуманої діяльності уряду, агровиробники у кращому випадку вийшли би на беззбитковість у цьому році. Хочу ще раз нагадати, що при цьому вони, апріорі, перебувають у нерівних умовах зі своїми європейськими та американськими колегами. У перших є дотації на рівні 200-500 Євро на гектар. Інші мають доступ до кредитів під 3-5 % річних. Український виробник не має ані першого, ані другого і змушений орієнтуватися виключно на свої оборотні кошти. Ці кошти йому і давав спецрежим ПДВ, — зауважив Віталій Скоцик.

Нагадаємо, 16 березня комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики під «тиском вулиці» підтримав законопроект № 3851-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України» та запропонував народним депутатам прийняти документ у першому читанні. Законопроект, пропонує повне збереження спецрежиму ПДВ. В день розгляду документу в комітеті під стінами парламенту, уряду та самого комітету проходив кількатисячний мітинг аграрних виробників. Це була 7 акція протесту аграріїв за неповний рік.

На Тернопільщині орендували майже 130 га земель сільгосппризначення

На Тернопільщині інвестори орендували 14 земельних ділянок

З початку року на Тернопільщині відбулось три земельні аукціони з продажу права оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. На конкурентних торгах інвестори орендували 14 земельних ділянок загальною площею 128,58 га, повідомляє прес-служба Тернопільської ОДА.

До бюджетів щорічно надходитиме 231,56 тис. грн. у якості оплати за користування землею.

На аукціоні у Збаразькому районі Тернопільської області землевпорядники продали право оренди на п’ять земельних ділянок загальною площею 58,74 га. Вартість оренди склала 132,65 тис. грн. на рік. Три земельні ділянки площею 11,55 га продали в Монастириському районі. Орендарі щорічно сплачуватимуть до бюджету 15,21 тис. грн. У Шумському районі в оренду передали шість земельних ділянок загальною площею 58,29 га. Плата за користування землею становила 83,70 тис. грн.

Довідково

Земельні торги проводяться відповідно до глави 21 Земельного кодексу України «Продаж земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах».

Інформація про лоти із зазначенням місця розташування земельних ділянок, їх площі та кадастрових номерів, а також стартового розміру річної орендної плати розміщена на сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в розділі «Земельні аукціони».

Мінагропрод допоможе фермерам увійти в організований ринок

Прийняття стратегії розвитку с/г дозволить фермерам реалізовувати власну продукцію на місцевих ринках

Мінагропрод бере на себе зобов’язання стимулювати розвиток малих сільгоспвиробників та допомогати аграріям у просуванні їхньої продукції на ринок. Про це зазначила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час круглого столу «Сільський розвиток на базі громад: виклики та можливості в умовах реформи самоврядування», — повідомляє прес-служба Мінагропроду.

За її словами, такий системний захід є частиною Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на 2015-2020 роки.

— Міністерство аграрної політики і продовольства опрацювало законопроект про аграрні локальні ринки. Його прийняття дасть можливість реалізувати на місцевих ринках продукцію власного виробництва відповідно до європейських вимог. Це дасть можливість увійти в організований ринок тим потенційним виробникам, які можуть стати основою для розвитку сімейного фермерства, — наголосила Олена Ковальова.

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео