Політв’язню з Тернопільщини відкриють меморіальну дошку та вручатимуть премію його імені

Тернопілля вшановуватиме свого земляка – лауреата Шевченківської премії та в’язня радянських таборів Степан Сапеляка

Найближчої суботи, 26 березня о 12.00 у селі Росохач Чортківського району планується відкриття меморіальної дошки Степанові Сапеляку з нагоди його 65-річчя.

- Степан Сапеляк – відомий український письменник, лауреат Шевченківської премії, в’язень радянських концтаборів, розповів один із ініціаторів події, головний редактор журналу «Золота Пектораль» Володимир Погорецький. – Крім нашого часопису,

ініціювали захід Національна спілка письменників України. Крім цього, редакція журналу спільно з НСПУ та її обласними організаціями у Харкові та Івано-Франківську засновують Всеукраїнську літературну премію ім. С. Сапеляка, - каже Володимир Погорецький.

   За його словами, Премія є творчою відзнакою, якою нагороджуються літератори за високохудожні твори у жанрах поезії та визначну громадську, патріотичну та благодійну діяльність, спрямовані на утвердження гуманістичних ідеалів, збагачення історичної спадщини народу, державотворення й демократизацію суспільства. Премія встановлюється у двох номінаціях:

художня література (поезія) та визначна громадська, патріотична та благодійна діяльність.

- На здобуття премії щорічно висуваються літературні твори, опубліковані окремими книгами, які вийшли друком протягом останніх трьох років, але не пізніше, як за три місяці до їх висунення на здобуття премії, продовжує Володимир Погорецький. - Премія є персональною. Нею нагороджуються, як правило, літератори, які народилися, проживають або тривалий час працювали на території України та за кордоном. Журі щороку до 21 вересня оголошує конкурс на висунення творів на здобуття премії. Висунення триває два тижні. Журі шляхом обговорення і відкритого голосування визначає високохудожні твори. До 13 жовтня журі з урахуванням результатів обговорення творів у засобах масової інформації проводить остаточне обговорення і таємне голосування, - сказав Володимир Погорецький.

    Розпорядження про присудження премії друкується в журналі «Золота Пектораль», оголошується по радіо та телебаченню.

Щорічно до 14 жовтня – Дня  Героїв – автору-переможцю присвоюється звання „Лауреат Всеукраїнської літературної премії імені Степана Сапеляка”, вручаються диплом установленого зразка, нагудний знак лауреата, почесна відзнака та грошова частина премії.

  Довідка «ТЕРЕНу». Степан Сапеляк народився 26 березня 1951 року у селі Росохач Чортківського району Тернопільської області. Український поет, прозаїк, публіцист, літературознавець, правозахисник, громадський діяч. Учасник «росоховацької групи».

Підпільна група молоді із села Росохач Чортківського району Тернопільської області, діяла на початку 1970-х років.

У ніч проти 22 січня 1973 року у Чорткові група провела акцію: встановила чотири синьо-жовті прапори та розвішала прокламації до 55‑ої річниці проголошення Четвертого Універсалу Української Центральної Ради в Києві. Члени групи збиралися йти у збройне підпілля. Вони збирали зброю (мали два пістолети, карабін та обріз), тренувалися в лісі користуватися нею. Але 19 лютого 1973 року почалися арешти. Першим заарештували Степана Сапеляка.

Наприкінці 1973 року року у Тернополі відбувся суд. Степанові Сапеляку дали 5 років колонії і три роки заслання.

Степан Сапеляк - Член Національної спілки письменників України (1991), міжнародного ПЕН-клубу (1992), Української Гельсінської спілки (1987). Помер 1 лютого 2012 р. у Харкові. За попередньою інформацією, причиною передчасної смерті став інсульт.

Орест Сарматський

Фото з відкритих джерел

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео