Реконструкція перинатального центру у Тернополі обійшлася у 28 млн. гривень

У Тернополі після тривалого ремонту-реконструкції нарешті відкрили обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина»

 «Перинатальна мрія» ніби вже збулася

Те, про що так довго говорили очільники попередньої та нинішньої обласної влад, таки збулося. У Тернополі відкрито перинатальний центр. Про це сповістили різнокольорові кульки біля центрального входу закладу, свіжо побілені і одразу ж забруднені слідами від взуття, бордюри, а ще - патрульні машини біля заїзду до реконструйованої будівлі. Ціла когорта можновладців прибула на таку подію. Передусім, це - Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі, голова обласної державної адміністрації Степан Барна, голова обласної ради Віктор Овчарук, народні депутати України Ігор Побер, Роман Заставний, Микола Люшняк, представники медичної галузі краю. А воно й зрозуміло, бо, як сказав Геннадій Зубко, «місцева влада спільно з народними депутатами, Урядом знайшла можливості і завершила реконструкцію перинатального центру». А ще Віце-прем’єр-міністр вважає, що «сьогодні дуже важливо, що місцева влада бере відповідальність / цікаво, а що то була би за влада, яка би не брала на себе відповідальність? /прим. авт. /. Так, це непросто. Нелегко реалізовувати проекти. Але головне – результат. Його має відчути кожна українська родина на собі. Це – безпека матері, дитини. Крім того, заклад надаватиме консультації в районах і об`єднаних територіальних громадах. Реформа має дійти до кожного!»,  - з оптимізмом сказав Віце-прем’єр-міністр і подякував керманичу області за ефективне використання коштів, що чомусь викликало певний «шумок» серед присутніх. І чого б це?   

Кілька років тому тут впроваджували експеримент, який фактично знищив заклад, - зазначив голова обласної державної адміністрації.  – Але завдяки нашим спільним зусиллям, позиції депутатів Верховної Ради України від Тернопільщини нам вдалося зробити ремонт і відкрити центр, - сповістив обласний керманич.

Що тут є?

  У відремонтованому приміщенні закладу  функціонуватиме 158 ліжкомісць. Тут є індивідуальні палати, де матері зможуть комфортно почуватися і отримувати допомогу кваліфікованих фахівців. Закуплено 40 багатофункціональних ліжок, 38 ліжечок для новонароджених, 8 з яких з підігрівом. Відремонтовано три поверхи першого корпусу центру, а також підвальне приміщення. Палати розраховані на 1-2 породіллі, в кожній з них є санвузол, постійна подача гарячої води. Відремонтовані сходові клітки, коридори, хол, три ліфти, приймальне відділення, 32 палати, операційний блок, 27 кабінетів, 36 санвузлів, харчоблок. Окрім цього, провели електромонтажні роботи, встановили сучасне вентиляційне обладнання, металопластикові та протипожежні двері, сантехніка, бойлери, система оповіщення. «Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» єдиний в області заклад охорони здоров’я III-го рівня з надання високоспеціалізованої медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям та новонародженим з груп високого акушерського та перинатального ризику, передчасних пологів, що потребують високої інтенсивності лікування на основі використання сучасних перинатальних технологій. Як вважають фахівці, завершення реконструкції центру дало можливість суттєво підвищити рівень та якість діагностично-лікувальної медичної допомоги ІІІ рівня матерям і новонародженим в області та дозволить знизити показники материнської і дитячої захворюваності та смертності, покращить здоров'я населення області в цілому.

Скільки коштує «перинатальне задоволення»?

     У 2012 році кошторисна вартість об’єкту „Реконструкція існуючих будівель комунального закладу Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» по вул. Замкова, 10 в  Тернополі» складала 47 247,160 тис. грн.

Тоді, у 2012 році було передбачено 37 523,9 тис. гривень фінансування на реконструкцію і придбання обладнання. На будівельно-монтажні роботи освоєно 15 730,72 тис. гривень, на закупівлю медичного обладнання –11 997,48 тис. гривень. Повернуто до державного бюджету 9 795,7 тис. гривень.

У 2015 році для завершення реконструкції Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» було виділено 25 810,0 тис. грн.

    Загальна кошторисна вартість об’єкту складає близько 80 млн. грн., тому прийнято рішення вводити об’єкт в експлуатацію почергово. Попередньо прорахована кошторисна вартість першої черги реконструкції складає 28,1 млн. грн. 

Ми здійнили усі технологічні кроки, які дозволять функціонувати цьому приміщенню, як повноцінному центру первинної допомоги для матерів, котрі будуть народжувати у цьому комплексі. Це ж була проблема – по 12-15 матерів в одній палаті, що створювало значний дискомфорт. Зрозуміло, є ще певні дефекти, але вони будуть усунуті. Важливо і те, що перинатальний центр буде надавати допомогу, виїжджаючи на місця, у тому числі в районні центри. Головне, що він буде доступним для всіх матерів, котрі сюди звертатимуться. Це має бути визначальним критерієм. На другу чергу потрібно 40 млн. грн. Ми маємо встановити тут обладнання, яке було закуплене раніше, вартістю у 1,5 млн. євро. Але є недостача комплектуючих. Зараз домовляємсось із фірмою-підрядником, яка постачала це обладнання, щоб воно тут функціонувало, - додав голова облдержадміністрації Степан Барна.  

Виявляється, Тернопільшина – лідер для всієї України!

 Під час «підходу» до журналістів Геннадій Зубко торкнувся не тільки «перинатальної» теми.

Головне зараз потрібно зробити так, щоб у нас система управління була така, як у будь-якій європейській державі. Тобто, сильна громада, великі можливості і підтримка центру, який зебепечує дотримання закону. Тому зміни до конституції у другому читанні – виконкоми на рівні районів, областей і вертикаль з префектів, яка контролює дотримання законів на місцях. І, найголовніше, дотримання прав і свобод громадян. Чому люди вийшли на Майдан? Та тому, що практично усі рішення прймалися у Києві, ніхто не дослухався до людей з місць. Зараз ми хочемо, щоб усі рішення приймалися на місцях, громада співпрацювала з владою, а ми маємо їй допомогти у вирішенні цих проблем. Ті процеси, які йдуть у Тернопільській області, вони є лідерськими для всієї країни. Ми це все вбачаємо тут у комплексі – поліція, медицина, освіта, ДСНС, планування та розвиток територій. А понад 30 замків, це ж який туристичний потенціал!- сказав Віце-прем’єр-міністр і продовжив.  

Тернопільщина сьогодні найбільша за кількістю об’єднаних територіальних громад. Їх нараховується 26. І ми тут бачимо людей, які можуть і беруть на себе відповідальність у дуже непростий для України час. У цьому році повинні передати землю територіальним громадам, щоб вони могли нею розпоряджатися. Тобто все є – гірші, ресурси, можливості, - підкреслив урядовець.

Торкнувся Геннадій Зубко і наболілого для Тернополя питання добудови обласної бібліотеки.

Там 10 тисяч квадратних метрів. Величезна площа. Просто треба уяснити функцію цієї будівлі, функцію бібліотеки. Ми не хочемо, щоб це був будинок, де просто зберігаються книги, а щоб це був своєрідний просвітницький, культурний  центр.

Тобто, йдеться про те, що сюди можна ще щось додати, щоб ця будівля була більш функціональною. Це все має сказати сама громада. А через фонд регіонального розвитку ми вже будемо дивитися, чим зможемо допомогти. Люди повинні чітко знати, на що їм дають отих 10 тис. кв. м., які послуги вони там можуть отримати. Чи там ще буде школа мистецтв, чи ще й музична школа, чи тільки бібліотека? Треба чітко визначитись громаді,  що тут має бути , а тоді ми вже будемо долучатися до реалізації задуманного, - вважає Геннадій Зубко.

Зауважу, що ця будівля перебуває на балансі Кабінету Міністрів. Тому ми звернулися в Кабмін, щоб її передати нам на баланс і тоді почати роботи щодо облаштування цього об’єкту. Зрозуміло, треба врахувати, що зараз у напіваварійному приміщенні перебуває діюча обласна наукова універсальна бібліотека, школа мистецтв теж потребує розширення, не зовсім у комфортних умовах перебуває і музична школа. Тому, без успішного інвестиційного проекту нам не обійтися. А допомога держави, звичайно, не виключається.  За рахункок коштів Кабінету Міністрів зробити це малоімовірно, бо проектно-кошторисна документація передбачає добудову бібліотеки в межах 80 млн. грн., - підкреслив голова облдержадміністрації.

  Одним словом, попри відкриття перинатального центру, високих посадовців із Києва було ще й ознайомлено із іншими нагальними проблемами Тернополя. Хтозна, можливо, це і подіє, тим більше, як сказав Геннадій Зубко, Тернопільшина - лідер для всієї України.

Тож якось негоже, що «лідер» упродовж десятиліть ніяк не може  добудувати бібліотеку, яка, видно з усього, вже і не буде бібліотекою, як такою. Але це, яка кажуть, вже інша «історія».

Орест Сарматський

Фото автора 

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео