Агро-новини 26 березня

Новини аграрного сектору.

У вітчизняних аграріїв в пріоритеті економія — Томбінський.

Вийти на європейський ринок українським аграріям заважає мораторій на перевірку виробників харчової продукції. Про це зазначив голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський в своєму блозі для Європейської Правди.
- Підстави для критичного погляду на ситуацію є — це неприємні інциденти з українською харчовою продукцією, що йде на експорт. Сальмонела в яйцях, що експортувались до Ізраїлю, антибіотики у меді, який продавали у Чехію… Пилок амброзії у зерні, небезпечний для алергіків, який подекуди є у продукції, що йде на експорт, бо виробник полінувався знищити бур'ян, який продукує цю речовину, — наголошує експерт.

За його словами, причиною виникнення такої проблеми є те, що вітчизняні фермери часто економлять на якості заради здешевлення процесу виробництва.
- Це загроза українцям, європейцям і самому факту тісної експортної співпраці України з Європою. Українці повинні розуміти, що європейський ринок їм дуже потрібний, адже наразі колись найбільший торговельний партнер — Російська Федерація — вже таким не є. Ні, російський ринок не зовсім втрачений для України, однак масштаби не ті, що колись, — пише Ян Томбінський.

На Тернопільщині аграрні фахівці масово виїжджають за кордон — Чайківський.

На Тернопільщині планують засіяти площі не менші, ніж у минулому році. Про це розповів голова Тернопільської обласної організації Аграрної партії України, керівник сільгосппідприємства «Агропродсервіс» Іван Чайківський, повідомляє прес-служба Аграрної партії України.

Проте, за його словами, цьогорічна посівна все ж не полишена проблем.

- Перша глобальна — це кліматичні зміни, через які вологи в ґрунті стає дедалі менше, і треба вчитися працювати в нових умовах. Друге — це нестача оборотних коштів. Складові аграрного виробництва дорожчають, податки ростуть, а фінансування від банківського сектору фактично немає, — говорить експерт. 
Крім того, західні області країни цьогоріч зіткнулися з ще однією проблемою — масовим відтоком кваліфікованих спеціалістів. 
- Протягом весни лише з нашого підприємства звільнилось близько 50 працівників. Такого не було навіть у період мобілізації. Ми, звичайно, намагаємось їх утримувати, підвищувати зарплати, але  не можемо конкурувати з тими умовами, які їм пропонують за кордоном, — зазначає Іван Чайківський.

Полтавщина стала лідером з виробництва молока.

Найбільші надої молока характерні для Херсонщини.


За даними Департаменту продовольства Мінагропроду, станом на 2015 р. лідером з виробництва молока сільськогосподарськими підприємствами стала Полтавська область, яка за рік виробила 424 тис. т молока, повідомляє УкрАгроКонсалт.
На другому місці — Черкаська область (294 тис. т), а на третьому — Харківська (232 тис. т). Найбільші надої відзначаються на Херсонщині (6 тис. 378 кг на корову) і Харківщині (6 тис. 302 кг на корову). 
Лідером з виробництва молока сорту «екстра» стала Київська область, з якої надходить 32% молока такої якості. 
У виробництві молока вищого сорту лідирує Полтавська область, яка виробляє 23% такого продукту.

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео