Міжнародний День театру Тернопіль відсвяткує з «Фараонами» Коломійця

Стало доброю традицією, що Міжнародний День театру колектив Тернопільського обласного академічного драматичного театру імені Тараса Шевченка відзначає прем’єрою. 

Цього року таким творчим подарунком з нагоди професійного свята для акторів і глядачів стане комедія Олексія Коломійця «Фараони». П’єсу вже вважають класикою української сцени і справжньою перлиною творчості цього видатного вітчизняного драматурга ХХ століття повідомляє lypa.com.ua.

Події у виставі, яка була написана в 1961 році, розгортаються у звичайному українському селі. «До чого ж тут фараони?», – запитає допитливий глядач із молодого покоління і не помилиться, проявляючи таку цікавість. Однак у сюжеті все легко пояснюється: якось сільські чоловіки-начальники, довівши себе до потрібної кондиції через кількість спожитого алкоголю, уявили себе фараонами. Щоправда, хто такі фараони, окрім того, що ті мали необмежену владу і не були жінками, вони не знали. Але побути в такій іпостасі їм вдалося недовго: в результаті перевороту, що трапився в селі за ніч, чоловіки втратили право командувати, бути головою сім’ї, займатися одвічними чоловічими справами. А отримали тепер всі ці гендерні переваги жінки, які й почали керувати.

Чим закінчаться усі пертурбації, як розгортатимуться події, глядачі побачать на сцені, однак можна з впевненістю стверджувати, що хеппі-енд обов’язково буде, адже це комедія. І, в принципі, зовсім неважливо, в колгоспі працюють герої п’єси чи в агрофірмі, що діє тепер на його місці в наших сучасних реаліях, – суть справи не змінюється, адже, як стверджує режисер-постановник вистави, народний артист України Олег Мосійчук, головними в цьому сюжеті є зовсім не виробничі стосунки.

– Ті проблеми, які присутні в жарті Олекси Коломійця, актуальні й сьогодні, – розповідає Олег Мосійчук. – Стосунки чоловіка і жінки, повага до жінки, щира добра любов між людьми – це те, що рухає світом. І ті речі, які були щемливими тоді, залишаються такими ж й тепер.

За словами режисера, не було зроблено жодних спроб переписати оригінальний текст Олекси Коломійця, щоб адаптувати його до сучасних реалій. Однак актори і в сценографічному рішенні, і в творенні характерів, образів, які запропонував автор, чують день нинішній.

– Я переконаний, що вистава не пахнутиме архаїкою. А навпаки, вона буде сучасною, сьогоденною. І сподіваюсь, що всі, хто прийдуть на наше свято до театру, гарно відпочинуть, – старші згадають молодість, а юні побачать себе через кілька років, моделюючи ситуацію, коли створюють сім’ї, будують родинні стосунки. Пєса якраз про те, що коли є серце до серця, то цю любов можна пронести крізь усе життя.

Разом із тим, як стверджує Олег Мосійчук, те, що такі речі дуже важко грати, робить цю виставу особливою.

– Здавалося б спочатку, що тут все на поверхні, однак створити характери, які нам окреслив автор, а він окреслив їх дуже чітко – і в чоловічому, і в жіночому плані, зробити трансформацію цих образів, коли від початку до фіналу людина змінює свій світогляд, в ситуації жанру, в ситуації комедії, я думаю, що це було складно в роботі. Однак в нас склалася дуже гарна група творча, і цей бар’єр ми разом здолали.

У виставі задіяний один акторський склад, відтак глядачі зможуть побачити у ній Миколу Бажанова, Оксану Левків, Ігоря Наконечного, Юлію Яблонську, заслуженого артиста України Ігоря Сачка, Наталю Олексів, Євгена Лаціка, Юрія Черненка, Віталія Зубченка, Тетяну Панькевич, Вікторію Шараськіну, Юлію Хміль та молодих акторів Михайла Павлентого, Маргариту Василишин, Оксану Яцишин.

Музичне оформлення п’єси створюватиме оркестр агрофірми, у ролі якого виступлять артисти оркестру театру Маркіян Плахцінський, Роман Самарик, Віктор Якубець, Олександр Чикалов та Ігор Марущак під керівництвом Василя Драгомирецького. Саме музика, разом із танцювальними номерами у постановці Анатолія Гончарика, особливо надасть виставі настрою музичної комедії. Свою роль у передачі відповідної атмосфери відіграють і сценографія та костюми, над якими працював Григорій Лоїк.

Переглянути прем’єру музичної комедії Олекси Коломійця «Фараони» тернополяни зможуть 26, 27, 30, 31 березня та 3 і 14 квітня. Початок вистав о 19 годині.

Вибір читачів за тиждень

Відео