Змагання на Тернопільському ставі триватимуть цілий тиждень

Столицею водно-моторного спорту Європи може стати Тернопіль. Міжнародний водно-моторний союз (UIM) сертифікував трасу на Тернопільському ставі ще на три роки.

Про це сьогодні, 28 березня, заявив президент Федерації водно-моторного спорту України Віктор Шемчук. До слова, прохання про проведення Чемпіонату світу саме у «файному місті» подали спортсмени, які змагаються в елітному класі Ф-500. Адже їм дуже сподобалося, як їх приймали під час змагань кілька років тому.

- У нашому місті уже є повноцінні інфраструктурі умови для проведення спортивних змагань високого рангу, а плесо Тернопільського ставу дозволяє проводити найавторитетніші міжнародні змагання, - додав міського голови Тернополя Сергій Надал. – Залишається вирішити кілька організаційних питань і набрати волонтерів зі знанням англійської мови.

Окрім Чемпіонату світу на човнах трьох класів, за міжнародним спортивним календарем 27-28 серпня у Тернополі має відбутися відкрита Європейська першість із водно-моторних видів спорту. Нагадаємо, цей форум мав відбутися у 2014 році, але його скасували через складну політичну ситуацію в Україні. У цьогорічній програмі змагань на ставі – і Чемпіонат із аквабайку. Він пройде 24-25 серпня. З цієї нагоди Віктор Шемчук передав міському голові прапор Міжнародного водно-моторного союзу (UIM).

- Тернопіль має унікальний досвід проведення міжнародних стартів, - додає Віктор Шемчук, — зазначив Віктор Шемчук. – Тут – гостинні люди, вони звикли до проведення подібних змагань. Тож цього разу ми очікуємо привабити не менше 50 тисяч глядачів. Тим паче, умови створені – набережну оновили, ліхтарі встановили…

Прийняти черговий міжнародний спортивний форум Тернополю може завадити лише загострення військових дій на сході, уточнив міський голова. Втім, Віктор Шемчук запевнив, що організатори турнірів належно подбають про безпеку людей під час масового заходу. Запросити доведеться також іноземних рятувальників, які мають сертифікат для діяльності під час змагань на воді.

До речі, організатори планують підтримати традицію із відкриттям іменних «зірок» на набережній ставу. Їх встановлять на честь кожного переможця змагань у своєму класі.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. Перший водно-моторний "мундіаль" у Тернополі провели у далекому 1987 р. У 2011-му наше місто приймало чемпіонат Європи, у 2012-му — Чемпіонат світу із водно-моторного спорту. Участь брали 64 човни із 13 країн світу трьох континентів: Європи, Азії та Африки. У 2013 році — міжнародний Водно-моторний фестиваль. 

Вибір читачів за тиждень

Відео