Агро-новини 29 березня

Новини аграрного сектору

Інвестиції в сільське господарство збільшать до $2 млрд. — Павленко

Агропромисловий сектор є одним з найбільш інвестиційно привабливих в Україні. Про це заявив міністр Мінагропроду Олексій Павленко.

«У 2015 році інвестиції в сільське господарство склали близько $1 млрд., цього року плануємо їх збільшити до $2 млрд.», — повідомив він.

Загалом, Україна має широке поле можливостей для бізнесу.

- Наша мета — розробити та втілити у життя інвестиційні проекти з налагодження виробництва високопродуктивних зернозбиральних комбайнів, тракторів та іншої інноваційної сільськогосподарської техніки і обладнання, залучити великі міжнародні компанії для реалізації нових проектів в Україні. При цьому мова йде про інвестиції як у заводи, так і у технології, що стане великим поштовхом для розвитку українського фермерства, — наголосив міністр.

Надання підтримки за рахунок податкових пільг має низку істотних недоліків — експерт

Дрібні та середні господарства найбільше потерпають від фінансово-економічних потрясінь

Податкові пільги в останні п'ять років становлять 90% усієї держпідтримки агросектора. Ті ж субсидії або дотації з держбюджету (стосовно яких при бажанні цілком можна налагодити чіткий і прозорий облік за загальноприйнятими правилами та критеріями) — мізерні. Хоча вони є не менш ефективним способом підтримки, повідомляє ZN.UA.

«Ми можемо субсидіювати купівлю газу для сушарок, наприклад. Купівлю палива під час посівної/жнив. Запустити держкредитування (або компенсацію ставок за кредитами) для купівлі посівного матеріалу й добрив», — йдеться в повідомленні.

Такі сезонні програми вигідні насамперед фермерським господарствам, що сіють та орють, а не гігантам-перекупникам, які не хочуть платити ПДВ.

- Надання підтримки за рахунок різного роду податкових пільг має низку істотних недоліків. Насамперед таку підтримку одержують усі без винятку товаровиробники, вона взагалі не пов'язується з результатами діяльності й не стимулює підвищення ефективності виробництва. Тому більш логічним є надання підтримки товаровиробникам у вигляді прямих виплат у рамках конкретної бюджетної програми, сформованої, виходячи з економічних потреб країни, — зазначає експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.

У поточних економічних умовах, коли значно зросла вартість кредитних ресурсів, активізація аналогічної програми дасть поштовх до нарощування сільгоспвиробництва й поліпшить стан справ у банківській сфері.

Українські фермери отримають освіту і доступ до ізраїльських технологій

У межах спільного проекту Мінагропроду та МАШАВ (Агенція з розвитку міжнародного співробітництва МЗС Ізраїлю), розрахованого на сім років, 35 тисяч українських малих і середніх фермерів отримають освіту і доступ до ізраїльських технологій. Про це зазначив міністр Мінагропроду Олексій Павленко на своїй сторінці в Facebook.

- Це реально діючий і успішний проект, і до цього проекту хочуть приєднатися, в тому числі, ізраїльські бізнесмени, які активно займаються системами зрошення, про що ми проговорили і, в принципі, отримали позитивну згоду з боку як МАШАВа, так і бізнесу», — пише Олексій Павленко.

Також, за словами міністра, планується розпочати спільні освітні програми в агросфері.

- Ці програми будуть обговорюватися під час проведення міжурядової комісії. Ми були в ізраїльському інституті досліджень сільського господарства «Волкані», а під час комісії обговоримо питання спільних проектів з досліджень і створення продуктів на рівні двох наших потужних інститутів. З боку Ізраїлю — центр «Волкані», з боку України — Українська Національна Академія аграрних наук, — зауважив він.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео