Агро-новини 30 березня

Новини аграрного сектору.

Мораторій на продаж землі потрібно продовжити на 5-10 років — Тимошенко

Лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко виступає за продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення на п'ять-десять років, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Нам потрібно негайно вирішити, що ми робимо з аграрним комплексом. Це – головна стратегія країни, оскільки ми в більшій мірі — країна аграрна. Тому негайно пролонгувати, і чітко сказати про це, мораторій на продаж землі. Чи не на рік — для «марафету», а пролонгувати мінімум на п'ять, сім, десять років — до тих пір, поки ми побудуємо фермерство, поки воно забезпечить головні доходи країни», — сказала вона на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту.

Мораторій на продаж або відчуження земель сільськогосподарського призначення в Україні в грудні 2015 року було продовжено до 1 січня 2017 року.

Документом передбачається, що до вступу в дію Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2017 року, не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності.

Держава має стати на захист малих фермерств

Наразі аграрний сектор України характеризується великими диспропорціями. Адже деякі галузі й малий бізнес у значно гіршому становищі, ніж великі агропідприємства, які вже стають монополістами. На цьому наголосив експерт з питань податкової політики Інституту суспільно-економічних досліджень Юрій Федчишин, повідомляє DT.UA.

«Державі не зайвим було б перейматися антимонопольним регулюванням для захисту малих аграріїв від недобросовісної політики «великих» і для нормалізації відносин із ритейлом. Зараз монопольна рента забирає левову частку прибутку у малих і середніх виробників і як мінімум не менше того, що отримувалося раніше від податкових пільг», — зазначає він.

Також експерт говорить про необхідність стимулювати до кооперації малих агровиробників, адже нині ринок знаходиться здебільшого в руках великого бізнесу.

Українських аграріїв забезпечать мінеральними добривами

Черкаське хімічне підприємство «Азот» направить усю продукцію, вироблену в 2016 році, на внутрішній ринок. Про це повідомляє delo.ua.

ПАО «Азот» з початку 2016 року виробив 508 тис. тонн мінеральних добрив. У тому числі 231 тис. тонн аміачної селітри, 166 тис. тонн карбаміду, 103 тис. тонн карбамідо-аміачної суміші (КАС) та близько 7 тис. тонн аміачної води.

«Підприємство працює на повну потужність. Ми покриємо існуючий попит на поставку мінеральних добрив. Найбільшого приросту за обсягами виробництва досягнула аміачна селітра – майже 103% у порівнянні з попереднім роком. Пріоритети для заводу не змінюються: основним споживачем є український АПК», – йдеться у повідомленні підприємства з посиланням на голову правління ПАТ «Азот» Віталія Склярова.

Попит на класичні види добрив, аміачну селітру і карбамід, буде утримуватися до квітня.

«Зараз усю вироблену продукцію ми відвантажуємо на внутрішній ринок», – підкреслює Скляров.

Крім аміачної селітри і карбаміду, попитом користується аміачна вода і рідкий аміак. Серед нових тенденцій – підвищений попит на карбамідо-аміачну суміш (КАС). Підприємство щодоби відвантажує українським споживачам близько 2 тис. тонн КАС.

Проектна виробнича потужність черкаського «Азоту» з вироблення аміаку становить 962,7 тис. тонн на рік, аміачної селітри – 970 тис. тонн на рік, карбаміду – 891,6 тис. тонн на рік, КАС – 500 тис. тонн на рік.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео