Чому хочуть закрити одне з найстаріших ПТУ на Тернопільщині?

Буданівське професійно-технічне училище працює ще з 1954 року. В ті часи сучасне село Буданів було районом. Згодом заклад для 350 учнів перетворився на училище для 750 студентів. Та в колись прогресивному ПТУ сьогодні ледь набирають близько 150 учнів. А саме училище за крок до закриття.

Сьогодні у Буданівському професійному ліцеї №28 студентам пропонують опанувати професії кухаря, кондитера, тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва, водія, електромонтера, муляра, штукатура, лицювальника-плиточника і слюсара.

Однак навчати у ліцеї нікого. Адже не зважаючи на вакансії, які пропонують у центрах зайнятості області, молодь не хоче освоювати робітничі професії. А через хитку економіку, й підприємства більше не можуть гарантувати робочі місця усім випускникам.

«Сьогодні йде мова про реорганізацію усіх ПТУ області, їх скоріш за все будуть об’єднувати за матеріально-технічною базою. Першим на черзі є Буданівський професійний ліцей, який найбільш вірогідно, об’єднають з Чортківським вищим професійним училищем. Так як на утримання Буданівського училища потрібно 3 млн. 834 тис. грн. у рік, а в бюджеті Теребовлянського району загалом є 1,5 млн. грн. Окрім того, до Чорткова можуть приєднати й училище з Товстого Заліщицького і Хоросткова Гусятинського районів. Можуть заклади працювати у теперішніх приміщеннях і як філії Чортківського ВПУ. Остаточне рішення мають прийняти у Міністерстві освіти і в громадах. Адже, якщо економіка, аграрний сектор запрацює – у цих училищах знову буде потреба», – розповівГаласу заступник директора департаменту освіти і науки Тернопільської обласної держадміністрації Володимир Чайковський.

До Чортківського вищого професійного училища Буданівський ліцей приєднують не вперше. Структурним підрозділом чортківського навчального закладу ліцей спочатку був з 2009 року.

Згодом, згідно з наступним наказом Міністерства освіти і науки України, у 2010 році Буданівське училище знову стало самостійним і тоді вже запрацювало як професійний ліцей другого атестаційного рівня. Тепер питання закриття чи реорганізації ліцею піднімають через те, що з децентралізацією, фінансування державних ПТУ з 1 вересня перекладуть на обласні бюджети.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео