Робочі будні тернопільських патрульних поліцейських

Двадцять днів у Тернополі несуть службу патрульні поліцейські. 12 березня 209  вартових порядку склали урочисту присягу  вірно служити Українському народові, дотримуватися Конституції та законів України та сумлінно виконувати свої службові обов'язки.

З появою на вулицях міста нового підрозділу в тернополян виникло безліч запитань щодо їхньої роботи. Чим займаються патрульні, які порушення найчастіше фіксують, як люди реагують на нових вартових порядку? Відповіді на ці запитання ми намагалися знайти, патрулюючи місто разом з командиром другої роти патрульної поліції Богданом Джулою та патрульним Юрієм Залеським.

 

Зі слів Богдана Джули, на сьогоднішній час найгостріше стоїть питання неправильного паркування. Ця проблема має дві сторони медалі, по-перше, відсутність належної кількості парковочних місць, по-друге, нахабство окремих водіїв, котрі нехтують всіма вимогами щодо зупинки-стоянки своїхавтівок.

- Найпроблемнішою  є центральна частина міста, зокрема, вулиці Грушевського, Танцорова (поблизу візового центру), бульвар Шевченка, - розповідає командир другої роти патрульної служби. - Намагаємося також навести лад на вулиці Клінічній, що веде до обласної лікарні, адже нерідко карети швидкої допомоги не можуть доправити хворих до медичного закладу через щільність паркування на цьому відрізку дороги.

 

Недобросовісні водії, котрі звикли паркуватися де заманеться, аби було лише їм зручно, нерідко обурюються діями поліцейських. Мовляв, не перший рік паркуємось на цьому місці, нікому не заважаємо. Але правила є правила.

- Хочу звернутися до всіх учасників дорожнього руху, - каже Богдан Джула.-Правила дорожнього руху існують для того, аби їх виконували і дотримувалися усі: і водії, і пішоходи.

 

До слова, пішоходи у Тернополі теж  не усі законослухняні, нерідко буває, що перебігають дорогу у невстановлених місцях, або ж так поспішають, що переходять вулицю на червоний сигнал світлофора.  Тому  патрульні пильнуватимуть та складатимуть постанови і на таких порушників.

Попередження про порушення – таку превентивну міру тернопільські поліцейські нерідко практикують щодо незлісних порушників. Замість складати постанову, патрульні просять учасників дорожнього руху надалі дотримуватися правил. Для когось це стає добрим уроком, а хтось просто нехтує можливістю зекономити сімейний бюджет, тому наступного разу сплачує чималу суму штрафу. Буває, що автомобіль забирає евакуатор, тоді проблем та витрат для горе-водія ще більше.

Реагувати на надзвичайні ситуації, забезпечувати громадський порядок, допомагати людям – теж в компетенції нової патрульної поліції.

На проспекті Злуки  стався прикрий випадок зі старенькою тернополянкою. Бабуся переходила дорогу і впала. Якраз поблизу проїжджала наша автівка. Поліцейські  зупинилися, допомогли старенькій піднятися, дійти до патрульної машини. Дочекавшись приїзду карети швидкої, патрульні передали пенсіонерку у руки медиків і поїхали на нові виклики. А їх того дня було ще дуже багато.

Сектор комунікації Головного управління Національної поліції в Тернопільській області

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео