Всеукраїнська премія поїхала до гімназії у Зборові

Всеукраїнську премію ім. Романа Завадовича присуджено педколективу та школярам Зборівської державної української гімназії.

Цю премію гімназії вручено у номінації «За популяризацію творчості Романа Завадовича».

- У січні цього року педагогічний та учнівський колективи Зборівської гімназії подали дослідницькі роботи на здобуття Всеукраїнської премії ім. Романа Завадовича: «Образ рідного краю у творах Романа Завадовича. Спроба наукового дослідження» та «На перехрестях долі: штрихи до портрета Романа Завадовича» (упорядники Галина Прокопівна Ленар і Галина Євгенівна Гуменна, вчителі української мови). І ось, компетентне журі гідно оцінило результати нашої праці. Будемо й надалі популяризувати творчість нашого земляка, який все своє життя присвятив дітям, - сказала директор гімназії Ярослава Ковбасюк.

Нагадаємо, що Всеукраїнська премія ім. Романа Завадовича заснована мистецькою фундацією «Батьківські обереги» (голова – Володимир Демчишин ), Тернопільською організацією Української асоціації творчої інтелігенції «Світ культури» та редакцією журналу «Літературний Тернопіль» за фінансової підтримки Благодійного фонду «Подоляни» задля увічнення пам’яті уродженця Тернопільщини, українського дитячого письменника, журналіста, редактора, культурно-освітнього діяча, творчість якого відома далеко за межами України, – Романа Завадовича.

Премія присуджується у трьох номінаціях у загальному розмірі 13 тисяч гривень за популяризацію творчості Романа Завадовича, за кращі твори для дітей і юнацтва, за поезії та прозові твори дітей віком до 18 років.

Довідка «ТЕРЕНу»: Роман Завадович – український письменник, журналіст, редактор, культурно-освітній діяч. Народився 18 грудня 1903 р. в с. Славна, нині – Зборівського району. Вчився у гімназіях Золочева і Тернополя. Після навчання у Тернопільській гімназії,  Р. Завадович приїхав у Львів і тут став студентом Українського таємного університету. Опісля студіював славістику у Львівському державному університеті. Під час студій належав до “Гуртка студентів-українців” та до літературного об’єднання “Листопад”. Водночас займався культурно-освітньою працею у селах Золочівщини, засновував читальні “Просвіти”, гуртки “Рідної школи” і “Сільського господаря”, організовував кооперативи, самоосвітні секції молоді, хори, театральні гуртки, ставив п’єси. З 1937 р. – постійний співробітник заснованого у Львові журналу для дітей “Малі Друзі”. У 1939 -1941 рр. викладав українську мову та літературу в середній школі у Золочеві. Під час німецької окупації жив у Ремезівцях, співпрацював із журналом “Малі Друзі” (Краків-Львів). 1944 р. виїхав до Німеччини, жив у різних таборах для переміщених осіб. Викладав українську мову та літературу в таборовій гімназії. Емігрував до США. З часу створення (1954) журналу для дітей “Веселка” співробітничав із ним і входив до його редакційної колегії. Поезії, сценічні картини та інші художні твори, статті друкував у багатьох журналах. Професор мови та літератури Українського Католицького Університету в Римі, вів курси з мовознавства у філії цього університету в Чикаго. Викладав українську мову в Школі українознавства (1951 – 1956) та на Педагогічних курсах імені П. Могили. Співзасновник Братства св. Андрея Первозваного в Чикаго. З нагоди 90-річного ювілею Романа Завадовича його ім’я присвоєне Зборівській гімназії.

Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео