В Тернополі ділилися досвідом як допомагати людям з особливими потребами (фото)

Від періоду Стародавньої Спарти, де дітей із вадами позбавляли життя, минуло вже чимало часу. Впродовж усієї історії людство поступово змінює своє ставлення до людей з інвалідністю: від презирства та відторгнення до творення належних умов для повноцінної життєдіяльності. 

І сьогодні суспільство врешті дійшло до втілення ідеї рівності людей без огляду на їх можливості.

Досить символічно, що саме 2 квітня, у Всесвітній день поширення інформації про аутизм, у Тернополі відбувся тренінг-діалог "Мобілізація громади для надання комплексних послуг дітям та молоді з особливими потребами". Участь у ньому взяли як батьки дітей з особливими потребами, так і представники благодійних фондів «Милосердя без кордонів», фонд Генрі Науена, ТОГО «Центр «БебіКо», громадської організації «Майстерня Вертеп», спільноти «Віра і світло», галузі освіти.

Учасники тренінгу поділилися власними здобутками та досвідом роботи із дітьми й дорослими з особливими потребами. На жаль, представники організацій відзначили тенденцію до згортання соціально значущих проектів, відсутність налагодженої співпраці із освітою, медициною, місцевою владою, недотримання вимог архітектурної доступності, можливості вільного пересування осіб з інвалідністю і висунули сподівання, що незабаром ситуація зміниться.

Під час тренінгу учасники також обґрунтували ідеї необхідних змін у різних сферах суспільного життя та інституцій з метою реалізації усіх положень Конвенції ООН про права інвалідів. А також здійснили проектування «Тернопіль – місто можливостей», у якому кожен мешканець отримує якісні послуги і підтримку, гарантовані Конституцією освіту, медичний супровід, якісну освіту, можливість самореалізуватися, відчуття причетності до розвитку громади, незважаючи на види психофізичних порушень.

Досить дискусійно пройшло обговорення питання про роль сім’ї в житті дитини із особливими потребами, влади, освіти, медицини, церкви, громадських і благодійних організацій, ЗМІ. Адже всі вони дотичні до втілення ідей рівних можливостей, подолання суспільних стереотипів, інформування та реалізації ідей інклюзії.

Під час зустрічі визначено також тематику тренінгів та майстер-класів для різних інституцій з метою удосконалення роботи із батьками, дітьми й дорослими з особливими потребами, налагодження взаємодії із місцевою владою, коректного поширення інформації про людей з інвалідністю.

У перспективі подальшої співпраці організацій та спільнот стане їх об’єднання задля налагодження системи комплексних послуг не лише особам з інвалідністю, але й їх сім’ям, здійснення заходів раннього втручання, соціальних послуг та відповідного супроводу.

Організатором тренінгу виступила фонд Генрі Науена, а сам тренінг підготувала і провела Зоряна Удич, викладач ТНПУ, яка працює над питаннями впровадження інклюзивної системи освіти в Україні.

Організатори висловлюють вдячність «Майстерні Вертеп» за гостинність у наданому приміщенні для проведення зустрічі.

Варто пам’ятати, що про рівень розвитку суспільства свідчить те, яка участь ньому відведена людям з особливими потребами.

Фото надано організаторами заходу.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео