Благодійні внески як джерело додаткового фінансування

Сьогодні багато освітніх навчальних закладів використовують благодійні внески у фінансуванні своїх потреб.

Зазвичай такими благодійниками є батьки,які вносять благодійні внески у «добровільно-примусовому» порядку, та благодійні організації, які зазвичай визначають напрямки використання цих коштів. Проте,якщо благодійник не визначив напрямки використання, то керівник установи повинен спрямувати ці кошти на першочергові потреби.

Відповідно до інформації Департаменту освіти і науки Тернопільської обласної адміністрації, сума благодійних внесків, які надійшли до професійно-технічних навчальних закладів за 2015 рік становила 5702,1 тис. грн. (враховуючи залишок на початок року). Слід зазначити, що в Тернопільській області налічується 24 професійно-технічних закладів.

Аналізуючи їх асигнування, то можна сказати, що найбільше припадає на одного учня з благодійних внесків у ДПТНЗ «ТВПУ ресторанного сервісу і торгівлі» - 1224,9 грн (821 учень), у ДНЗ «Борщівського професійного ліцею» – 1437 грн (304 учні) , у ТВПУ №4 ім. М. Паращука – 990,7 грн( 843 учні), та у Тернопільському центрі професійно-технічної освіти – 931,4 грн (730 учнів).

Проте найменше асигнувань у Товстенському професійному сільськогосподарському ліцеї – 70,4 грн, у ДНЗ «Підгаєцькому професійному аграрному ліцеї» – 69,8 грн,а також у ДНЗ «Скалатськомупрофесійному ліцеї» – 41,2 грн.

Загалом видатки з благодійних внесків склали 5702,1 тис. грн. Серед найвагоміших витрат були витрати на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря,на продукти харчування,а також на капітальні видатки.

Слід зазначити що кілька навчальних закладів, такі як ДНЗ «Підволочиський професійний ліцей», Професійно-технічне училище №34 смт. Коропець, Зборівський коледж ТНТУ ім. І. Пулюя не отримали жодних благодійних внесків. Зі сторони це може виглядати так, що вони не відобразили цих внесків у своїх надходженнях, тому і відповідно не було  додаткового джерела фінансування. Тому для того,щоб не появлялися сумнівні ситуації і для більш ефективного результату, благодійникам необхідно вказувати при внесені благодійного внеску ціль їхнього подальшого використання. Також благодійники повинні бути зацікавленні у контролі за використання їхніх грошей, або у створенні напрямку для їх першочергового використання і посилатися на нормативне законодавство.

В даний час наша країна знаходиться у важкій ситуації, тому усі громадяни повинні бути зацікавлені у змінах на краще,а саме долучатися до контролю за використанням коштів бюджетів на всіх його рівнях.

Стаття підготовлена для Конкурсу студентських публікацій на тему "Використання коштів обласного бюджету Тернопільської області", що проводився ГО "Експертно-аналітична група "Акцент" (https://www.facebook.com/ngo.accent) спільно з ГС "Рада бізнесу Тернопілля" та кафедрою фінансів ім. С. І. Юрія Тернопільського національного економічного університету. Конкурс проводився за фінансової підтримки ГС "Рада бізнесу Тернопілля.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео