Агро-новини 5 квітня

Новини аграрного сектору

Аграрії будуть змушені продавати молоко за низькими цінами

В Україні стартував період профіциту молока, ціни на нього падають, повідомляє «Інфагро».

Прийшла весна — пропозиція молока почала помітно збільшуватися. Але, на жаль, уже не все молоко знаходить належний попит. Адже внутрішнє споживання молокопродуктів не виросло, експортні ціни на них схильні до подальшого зниження.

Надія, що ситуацію виправить черговий виток девальвації гривні, не виправдалася. Було у кінці лютого певне зростання курсу долара, але зараз він відкотився назад.

Переробники будуть змушені відмовлятися від дорогого молока. І якщо з категорією сільгосппідприємств вони у цьому процесі будуть обережними, то до сировини від населення ставлення буде більш зневажливим. За таке молоко будуть платити стільки, щоб було вигідно його сушити. І такий стан справ у перспективі, безсумнівно, позначиться на прискоренні процесу вирізання худоби. Хоча, з іншого боку, на пасовищний сезон селяни особливо позбавлятися від корів не стануть, а ближче до його завершення, може, ринок оговтається, і переробники зможуть збільшити закупівельні ціни на молоко.

Тому з перших чисел квітня переробники будуть робити спроби далі знижувати вартість сировини, найближчим часом молоко може «втратити» ще 20-30 коп. від своєї сьогоднішньої ціни.

На реалізацію програми розвитку АПК залучать 47 млрд. грн.

Реалізація Державної цільової програми розвитку аграрного сектора економіки України на період до 2020 р. потребуватиме фінансування в обсязі 47,1 млрд. грн., у тому числі 35,6 млрд. грн. за рахунок коштів державного бюджету, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Згідно з концепцією, у результаті виконання програми, зокрема, очікується збільшення обсягів виробництва валової сільськогосподарської продукції усіма категоріями господарств; збільшення обсягу експорту вітчизняної сільськогосподарської продукції на 3-4%, продукції харчової та переробної промисловості на 5-7%.

Очікується розширення площі виробництва органічної продукції та сировини, збільшення площі спеціальних сировинних зон; створення державного реєстру племінних сільськогосподарських тварин.

Планується розширення бази формування власних фінансових ресурсів агропідприємств та поліпшення умов доступу до зовнішніх джерел фінансування; вдосконалення системи державної підтримки сільгоспвиробництва; створення ефективної інформаційно-маркетингової системи.

У житті фермерів настане новий етап?

Зроблено важливий крок для забезпечення реального розвитку сімейного фермерського господарства.

Таку думку висловив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик з приводу ухваленого законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», пише прес-служба Аграрної партії України.

- Цей закон є реальним кроком для захисту малих сільськогосподарських товаровиробників. Ми на законодавчому рівні закріплюємо статус сімейного фермерського господарства та дозволимо таким сімейним господарствам розвиватися, зокрема, отримати доступ до фінансових ресурсів, — зазначив Віталій Скоцик.

За словами одного з співавторів законопроекту, члена політради Аграрної партії України Олександра Бакуменка законопроект дасть можливість більш чітко розуміти перспективу розвитку сімейного фермерства, зокрема, дозволить користуватися допомогою міжнародних фінансових установ.

- Зараз ведуться активні переговори з низкою міжнародних організацій щодо виділення значних коштів на підтримку сімейного фермерства в України. Але на сьогодні не зрозуміло кому саме піде ця допомога – простому селянину, який самостійно обробляє свій пай у 4 га, чи великому господарству, в обробітку якого 40 тис. га? Реалізація законопроекту вирішує цю проблему, — переконаний Олександр Бакуменко.

Серед інших новацій передбачається, що законопроект призведе до підвищення доходів сільських жителів – виробників сільськогосподарської продукції.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео