Бібліотека з Тернопільщини перемогла у Всеукраїнському конкурсі

Бучацька центральна районна бібліотека стала переможцем конкурсу проекту «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах Європейської інформації в бібліотеках»

    Цей конкурс здійснюється за підтримки програми Європейського Союзу «Еразмус + (Жан Моне)», повідомили «ТЕРЕН» у бібліотеці.

Завдяки цьому конкурсу Бучацька центральна районна бібліотека отримала в користування електронний пристрій для читання Pocket Book, а керівник проекту – завідуюча відділом обслуговування бібліотеки Ярослава Птиць побувала на Міжнародній конференції Української бібліотечної асоціації у Славському, Львівської обл. та взяла участь у тренінгах і навчаннях зі створенню Пунктів Європейської інформації в бібліотеках.

За її словами, у науково-практичній конференції взяли участь близько 90 учасників, серед них 24 зарубіжних представники з Молдови, Литви та Білорусі. Обговорювалися питання інноваційних змін в бібліотечно-інформаційній освіті, освітніх стандартів підготовки бібліотечно-інформаційних фахівців, змістовного наповнення навчальних планів підготовки фахівців за новою спеціальністю «Інформаційна, бібліотечна, архівна справа».  Там же, на конференції відбулася презентація  нової навчальної програми та навчального посібника для тренінгових центрів «Все про Європу в бібліотеках». Також було проведено тренінг для переможців конкурсу проектів «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках», а також відкрито Європейські бібліотечні майстерні, в яких були створені ресурси для регіональних тренінгових центрів при обласних універсальних наукових бібліотеках.

    І ось, після конференції у Бучацькій центральній районній бібліотеці відбулося відкриття Пункту європейської інформації. На його відкритті були керівники району, читачі, працівники бібліотеки.

Що ж дає бібліотеці новостворений Пункт європейської інформації?

Передусім, він забезпечує вільний безкоштовний доступ відвідувачам та користувачам до інформаційних ресурсів про Європейський Союз та євроінтеграцію України. Крім цього, він надає інформацію по телефону в режимі «запит-відповідь» про роботу Пункту та щодо принципів роботи ЄС, інших європейських та міжнародних організацій, економічні, соціально-політичні, культурні процеси в європейських країнах. У такому Пункті можна здійснювати обмін інформацією з освітніми установами, громадськими організаціями, органами державної влади, ЗМІ.

А ще, ресурси Пункту популяризують ідеї євроінтеграції України серед місцевої громади шляхом проведення інформаційних та культурно-просвітницьких заходів.

   На Тернопільщині участь в проекті також беруть Козівська центральна районна бібліотека, Тернопільська обласна бібліотека для молоді, Чортківська центральна районна бібліотека.

Сам проект передбачає розширення мережі центрів європейської інформації, створених на базі більшості бібліотек і відкриття в містах і районах по всій Україні пунктів європейської інформації, інформаційно-методичне забезпечення бібліотекарів щодо їх діяльності та активізацію роботи бібліотек з популяризації європейських цінностей.

Проект триватиме три роки і передбачає три компоненти.

Передусім, це інформаційно-методичний компонент: вивчення та узагальнення досвіду роботи центрів європейської інформації, підготовка методичних матеріалів для бібліотекарів з питань створення пунктів європейської інформації, проведення конференції, семінарів і тренінгів. Також йдеться про розширення мережі центрів європейської інформації та відповідних пунктів задля поширення інформації про не тільки в обласних центрах, а й в місцевих громадах. Крім цього, проект популяризує  європейські цінності та ідеї євроінтеграції серед місцевих громад, проведення «Днів Європи», відеоконференцій, шкіл євроінтеграції, квестів для молоді, інтерактивних вуличних акцій «Європейський квартал».

Орест Сарматський

Фото – УАБ, Бучацька  ЦРБ

Вибір читачів за тиждень

Відео