«Ми боремося за своє життя, а тому вимагаємо змін» - Олег Мартинюк

В Україні нині офіційно - 73 тисячі хворих на гепатит. У Тернопільській області таких – 618 чоловік. Однак ця статистика – неповна, стверджують медики. Скільки насправді у нас є уражених вірусом, не знає ніхто – такі дослідження не проводили.

Про це йшлося під час прес-конференції в обласній держадміністрації - «Гепатит С: гра на виживання?!». Засідання скликали через проблеми, що виникли із лікуванням хворих на вірусні гепатити.

Зможуть пролікувати близько 34 хворих

За допомогою у терміновому лікуванні на Тернопільщині наразі звернулися 464 особи, а допомогти змодуть кільком десяткам. Проблема єдина – брак коштів.

- Підрахувавши, скільки приблизно тягне лікування одного хворого на гепатит С, ми вийшли на цифру 200 тисяч гривень, - каже начальник управління фінансово-економічного і програмного забезпечення департаменту охорони здоров’я обласної держадміністрації Лідія Чайковська. - Для того, щоби охопити повноцінним безкоштовним лікуванням тих 618 чоловік, нам необхідно 124 мільйони гривень. А весь бюджет галузі охорони здоров’я краю у цьому році складає 1 мільйон гривень.

Серйозну проблему створює те, що гепатит С займає друге місце після онкозахворювань за вартістю лікування. А держава сьогодні не має ресурсів, щоб оплатити лікування усіх хворих на гепатит. В область надійде лише частина необхідних коштів, а тому вилікуватися зможуть одиниці.

- Ми дуже чекаємо на препарати, які нам передає Міністерство охорони здоров’я за державною програмою, - розповідає головний спеціаліст – терапевт департаменту охорони здоров’я обласної держадміністрації Лариса Матюк. - Оскільки цього року грошей буде в рази більше, ми зможемо пролікувати близько 34 хворих.

Програму боротьби із гепатитами виконували на 20-25%

Лариса Матюк також нагадала, що мета сфери охорони здоров’я – не тільки лікування хворих, а й обстеження якомога більшої кількості хворих. Особливо це стосується тих жителів нашого краю, які входять до так званих груп ризику. Ними активно опікуються громадські організації певного спрямування.

- Ми займаємося профілактичною роботою серед уразливих груп населення. Тобто працюємо зі споживачами наркотиків, із жінками, які займаються комерційним сексом, і чоловіками, які мають секс із чоловіками, - додає керівник громадської організації «Центр духовної та психологічної підтримки «Джерела» Тетяна Козарецька. - Зараз ми втілюємо таке ноу-хау: вчимо наших клієнтів самотестуванню.

На щастя, дітей, хворих на гепатит С у нашій області – тільки двоє. Проте статистика захворюваності серед дорослих – вражає, наголошує керівник обласної громадської організації хворих на вірусний гепатит С «Іскра Надії» Олег Мартинюк.

- На превеликий жаль, і це документально підтверджують дані Міністерства охорони здоров’я, загальнодержавна Програма боротьби із гепатитами виконувалася у минулі два роки на 20-25%, - каже він. - Що це означає? Гроші йшли лише на закупівлю препаратів для лікування. Решту заходів, які передбачала програма, не фінансували і, відповідно, не виконували.

І медики, і громадські активісти сподіваються, що держава зрозуміє, скільки загроз несе епідемія гепатитів. Тим паче, Україна може переймати досвід інших країн, наприклад, Грузії. Там планують повністю подолати проблему із гепатитами до 2030 року.

- Ми боремося за своє життя, як би це не звучало, а тому вимагаємо змін з боку держави до фінансування програм лікування хворих на гепатит С, - наголошує Олег Мартинюк. - За міжнародною класифікацією, у країнах, де зафіксували епідемію гепатиту, хворими є не менше 5% усього населення. Тобто на Тернопільщині це – не 618 чоловік, а 30-50 тисяч осіб!

Люди роками можуть бути хворими, а не знати про це

За державною програмою, Тернопільщина на медикаменти для хворих на вірусні гепатити поки що не отримала ані копійки. Хоча лікарі наголошують: такі препарати - життєво необхідні, без них людина не виживе. Тому медики чекають із державної казни обіцяний мільйон гривень. До слова, це - майже вдвічі більше, ніж минулого року. До того ж, 300 тисяч гривень у 2016 р. має надійти за обласною програмою боротьби із гепатитами.

- Окрім того, відгукнувся міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я». Вони обіцяють надати препарат третього покоління «Собосфувір» для двох тисяч жителів краю, якщо обласна рада виділить кошти на пегільовані інтерферони, котрі застосовують при лікуванні разом із «Собосфувіром», - додає Лариса Матюк. - Такого лікування в нашій області потребують 12 хворих, а ми наразі маємо інтерферони лише для восьми хворих із групи ризику.

Діагностувати гепатит С можна лише у кваліфікованих медичних закладах, під час спеціального обстеження. Тому люди роками можуть бути хворими, а не знати про це.

- Ця хвороба підступна, вона маскується під різні захворювання, а тому її важко виявити неозброєним оком, - додає Лідія Чайковська. – Втім, підхопити її може будь-хто. Вірус передається при споживанні брудних продуктів чи води, під час переливання крові або ж татуюванні. При цьому серйозно уражається печінка.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. У світі - понад 150 мільйонів людей, інфікованих гепатитом С. За даними МОЗ, в Україні зареєстрували понад 73 тисячі таких випадків, хоча насправді їх – понад 2 мільйони. Лише 10% офіційно зареємтрованих хворих зможуть отримати лікування за державний кошт. Тому у 2015 році «Альянс громадського здоров’я» розпочав першу програму лікування препаратом нового покоління – «Собосфувіром». У понад 90% із кількох десятків пролікованих пацієнтів вірус гепатиту С не виявили.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео