Пам’ятника «Небесній Сотні» нема, а тернополяни голосують за монумент «Бабусі Шапокляк»

Більше двох років минуло від подій Євромайдану, а Тернопіль ще досі без монументу Небесній Сотні. У міськраді вкотре пояснюють, що працюють над документами. Натомість тернополяни збирають підписи петиції «Пам'ятник «Бабусі Шапокляк» в центрі Тернополя».

- На спорудження монументу «Небесній Сотні» із міського бюджету виділили 2 мільйони гривень. На даний час готуємо відповідні доручення, - каже начальник управління ЖКГ Микола Лесів. – Також триває реконструкція території площі Героїв Євромайдану, де встановлять пам’ятник.

Загальну вартість робіт проекту затвердили на виконкомі ще у вересні. Це 2 млн 441 тис. 559 грн. Хоча проект теж можуть змінити. Адже тернополяни висловлювали певні зауваження щодо вигляду пам’ятника за ідеєю переможця скульптора Романа Вільгушинського. На даний час у міськраді переходять до процедури переговорів.

- Два рази ми оголошували відкриті торги. Так, як не подали жодної заявки, ми запрошуємо  скульптора-переможця Романа Вільгушинського до участі у процедурі переговорів, - зазначила заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Вікторія Остапчук, під час засідання виконкому 30 березня.

Натомість, тернополян хвилює інше питання. За три тижні 137 жителів міста підтримали петицію про встановлення пам’ятника «Бабусі Шапокляк». У петиції покійну називають справжнім обличчям Тернополя. Автор звернення впевнений, що цей пам'ятник гарантовано стане родзинкою Тернополя, місцем для приваблення туристів і традиційним місцем для фотозйомки.

Також тернополян турбує пам’ятник Пушкіну, який вони пропонують замінити на пам’ятник Лесі Українки.

- Архітектура міста – це хороша річ. Пам’ятник «Небесній сотні» повинен бути, щоб ми мали те місце для вшанування Героїв, - каже випускниця історичного факультету тернопільського педагогічного університету Ольга Савчишин. – А от питання з монументом Пушкіну, як на мене – не першочергове для вирішення. Щодо бабусі Шапокляк – ця особа не несе жодного змісту для історії Тернополя та для туристів міста.

А загалом Тернополю вистачає пам’ятників відомих особистостей. Як звітують в управлінні ЖКГ, протягом 2015 року на ремонт монументів Шевченку та Франку витратили 120,47 тис. грн.

Катерина БОЙКО

Фото автора та з відкритих джерел


 

Вибір читачів за тиждень

Відео