На Тернопільщині в академії скандал через пости викладача в соцмережах

Опитування із дивним змістом влаштували у середу, 6 квітня, у Кременецькій обласній гуманітарно-педагогічній академії ім. Тараса Шевченка. Тут адміністрація намагається дізнатись, позитивно чи негативно ставляться працівники до матеріалів в Інтернеті, розміщених одним із викладачів.

У матеріалах, через які організували опитування, йдеться про пости в соціальних мережах.  Причому, адміністрація у самому опитуванні зазначає, що йдеться про матеріали, які роблять «спробу скомпрометувати навчальний заклад». Викладач, матеріали якої і просять «оцінити» в академії, уже написала заяву в поліцію про залякування та тиск. 

- Ввечері обдзвонили усіх викладачів, щоб в примусовому порядку прийшли з паспортами на 11 годину в аудиторію № 50, - розповідає 20 хвилин фігурант «опитування», голова первинної організації профспілки «Трудова солідарність» Лідія Макаренко-Іванюта. – Причому, про суть зборів не повідомляли. Не поставили до відома і мене. Не дали можливості виступити. Адміністрація закладу замість того, щоби відреагувати на порушення у закладі, всіляко чинить тиск на тих, хто заявив про порушення.

Тиск на викладача посилився після публікації у Фейсбуці пані Лідією допису та фото відповіді від поліції щодо досудового розслідування справи про «мертві душі» в навчальному закладі. Поліція повідомила, що досудове розслідування у кримінальному провадження, внесеному в ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК «Підроблення документів» триває, проводяться допити. У навчальному ж закладі уже поширювали чутки, що справа закрита. Суть справи полягає у тому, що офіційно у закладі здобувала освіту,  складала іспити дівчина, яка перебувала безвиїзно закордоном.

 Також дана студентка навчалась за кошти державного замовлення. Причому, проблема з «мертвими душами» для академії не перша. Так, торік тут виник скандал через викладачів, які не  з’являючись в навчальний заклад, «дружили з академією трудовими книжками». Про це жінка  писала і у рубриці новин «Від читачів» на сайті 20minut.ua у статті «Новий скандал з «мертвими душами» у Кременецькій академії, або до чого призводить багаторічний ректорський феодалізм у ВНЗ». Також пані Лідія побувала наприкінці березня в т.в.о. начальника Головного управління поліції в області – Олександра Богомола. Пан Богомол обіцяв взяти хід розслідування під свій контроль.

- Для того, щоб працівники не підтримували моєї позиції  щодо порушень у закладі, керівництво їх переконує, що навчальний заклад закриють, - додає Лідія Макаренко-Іванюта. –  Тут не хочуть чути про жодні порушення.  На мене, як на викладача, чиниться тиск. І так як реальних причин виставити мені претензії, як працівнику, не мають, то от і діють методом тиску і залякування.

Ректор Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка Афанасій Ломакович каже, щоб статті пані Макаренко заважають нормальному функціонуванні навчальному закладу.

- Приїдьте, подивіться, поговоріть із студентами, щоби назавжди у тій темі поставити крапку, - пояснює він. - Щоби не виникало слово «тиск» на когось, щоб не говорили, що хтось на когось тисне – я можу взагалі вийти з навчального закладу. А ви поговоріть.  Поговоріть із дітьми, походіть коридорами, тоді вам стане все зрозуміло. Нам  це вже все набридло. Замість того, щоб займатись роботою, писати статті, студентством, нас відволікають на усілякі публікації і т.д. Приїдьте подивіться, ми хочемо, щоб ви приїхали, познімали.

- Але кримінальне провадження, пов’язане із навчанням «мертвих душ» відкрите, - наголошуємо  ще раз.

- Я вам пояснюю ще раз, приїдьте поговоріть, - продовжує пан Ломакович. - Пані Макаренко некомпетентна, вона керувала факультетом. Ми її чому запросили на роботу, тому що вона мала готову кандидатську дисертацію. Ми її поставили деканом музичного факультету. Вона за рік часу до того допрацювалась, що ми закрили факультет. Тому, дякуючи її роботі, ми звільнили студентів. Їх стало менше 200. Наш навчальний заклад – заклад, якому 200 років. Тут склались культурні і навчальні традиції, завдяки яким існує і розвивається заклад. І коли хтось замахується на все це, коли на головам людям вже більше року ллється стільки бруду завдяки матеріалам, то, зрозуміло, що це вже дістало.

Лідія Макаренко-Іванюта такі слова  ректора вважає наклепом. Каже, що факультет не розвалили, а об'єднали з іншим. Причина таких дій  - через зменшення контингенту на факультеті. Той зменшився якраз через відрахування студентів, які не відвідували пар, не складали сесій. Однак їх не виключали задля збереження самого факультету. - Жоден викладач чи студент не постраждав  через об'єднання, - додає пані Макаренко. -  Тільки я пожертвувала своєю посадою.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео