Референдум у Нідерландах: у Тернополі закликають не панікувати

Результат референдуму у Нідерландах розчарував багатьох українців. Тернополяни, особливо у соціальних мережах, також висловлюють обурення таким ставленням іноземців до наших європейських амбіцій.

Такий підсумок голосування свідчить про дипломатичну та інформаційну слабкість України на тлі потужної пропаганди, розгорнутої Росією останнім часом у країнах Євросоюзу. Проте це не ставить хрест на європейських устремліннях нашої держави, тому драматизувати не варто, вважає заступник голови Тернопільської обласної держадміністрації Юрій Юрик.

- На жаль, наші інформаційні служби працюють не так потужно в Європі, як російські, та сама Russia Today, - каже він. – Власне, цілий комплекс причин призвів до того результату, який є. Проте усіх наших громадян потрібно заспокоїти: референдум має лише декларативний, дорадчий характер. Тому результат голосування більше має політичне значення, аніж економічне.

Остаточні підсумки референдуму оголосять 12 квітня. Але за даними екзит-полу, проведеного фахівцями Центру соціології IPSOS, за асоціацію з Україною у Нідерландах проголосували 36% тих, хто взяв участь у референдумі, «проти» були 64%. Втім, такі цифри швидше свідчать про проблеми самої Старої Європи, стверджує Юрій Юрик.

- Не потрібно розглядати ці цифри, як факт негативного ставлення до України, - додає чиновник. – Тому що це – певний знак для світової геополітики. Країни Європи нині опинилися у дуже складній ситуації: навала емігрантів із Близького Сходу, регулярні теракти та інше. Усі ці аспекти, поєднані в єдине, і призвели до того, що ми маємо. Варто врахувати і те, що не всі нідерландці взагалі розуміли, за що голосують. Більшість із них навіть не уявляє, де Україна розташована на карті.  

Шлях України на зближення із ЄС уже не спинити. Адже діє зона вільної торгівлі, багато наших підприємств підлаштовуються під європейські вимоги і стандарти. А якщо український бізнес буде здатний на рівних конкурувати на європейскому ринку, то тієї асоціації ми і не будемо потребувати, додає Юрій Юрик.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео