У Заліщиках вшанували пам’ять письменника Петра Ковальчука

85-й річниці від дня народження Петра Ковальчука, письменника, редактора, журналіста, члена Національної спілки письменників України присвятили вечір-спомин у Заліщицькій центральній районній бібліотеці.

Творчі сходинки письменника  

Заслужений працівник культури, директор Заліщицької централізованої бібліотечної системи Ольга Тракало повідомила «ТЕРЕН» , що символічну свічу пам’яті запалили на початку заходу у бібліотечній вітальні «Літературні зустрічі» рідні Петра Івановича Ковальчука – син Володимир зі своїми сином Володею і дочкою Іриною, які приїхали в той день до Заліщик із Фастова, де тепер проживають.

   Ведуча літературного дійства Ольга Тракало у вступному слові відзначила, що Петро Ковальчук – це людина, справжньою зброєю у житті якої було Слово.

- Зустріч у бібліотечній вітальні ми присвячуємо світлій пам’яті письменника, педагога, журналіста, редактора районної газети «Колос», власкора обласної газети «Вільне життя». Петро Іванович Ковальчук народився 27 березня 1931 року у с. Вовківці нині Дністрове, Борщівського району у селянській сім’ї. Він був третьою дитиною у сім’ї Ковальчуків – Ганни та Івана. Через усе життя проніс велику повагу і вдячність батькам, увібрав у себе красу родинного краю, батьківське тепло, любов до людей, велику допитливість і щедрий характер. І саме ці щедроти передав усім нам, хто мав можливість працювати, спілкуватись, товаришувати з ним, бути його учнями. Середню освіту здобув у Мельнице-Подільській середній школі, закінчив Чернівецький університет ім. Ю.Федьковича ( філологічний факультет), навчався на факультеті журналістики у Вищій партійній школі у Києві.

Працював інспектором відділу освіти, відповідальним секретарем районної газети у Мельнице-Подільській, з 1965 року – у Заліщиках: працював редактором районної газети «Колос», власкором газети «Вільне життя».

Володар слова із Заліщиків

Тридцять років Петро Ковальчук прожив у Заліщиках, де зріднився із мешканцями Наддністров’я, про яких писав статті, нариси, готував цікаві репортажі до газет, інформаційні публікації.

Ця земля спонукала і сприяла народженню художніх літературних творів. В родинному колі, серед друзів, письменників, побратимів по перу, журналістів, освітян, шанувальників його творчості, мешканців міста і гостей в той день організатори літературної імпрези звернулись до пам’ятних сторінок життя Петра Ковальчука, його книг, численних публікацій, бо там його думки, надії, ідеали, його лицарський світ, який він так любив і, по-своєму, розумів.

- Петро Ковальчук залишив пам'ять про себе у книгах. Він – справжній Володар слова, автор  романів «Листи до живих», «Ростиславичі», дилогії «Ростиславичі. Отрок князя Василька», «Полювання на дика», «Чисті криниці», а також  прозових творів,  публіцистики, драми «Роман Горицвіт» та інших.

Учасники вечора згадуючи про Петра Ковальчука, казали, що письменник вважав  себе  щасливою людиною,  тому що встиг  багато здійснити, написати і цю радість завжди ділив  з оточуючими його людьми. Можливо, за це так щиро, з любов’ю і глибокою шаною згадували у своїх виступах про нього Володимир Барна - поет, редактор, заслужений журналіст України та автор статей  про  Петра Ковальчука, представник Національної Ради  з питань телебачення і радіомовлення в Тернопільській області Михайло Зубик, який  своїм наставником вважає  саме Петра Івановича, - розповіла Ольга Тракало.

У споминах друзів та рідних                  

Також на цю зустріч прибув  із Тернополя син Володимира Вихруща, побратима  по перу Петра Івановича, Анатолій Вихрущ – професор, доктор педагогічних наук, завідувач кафедрою  Тернопільського національного економічного університету. Він повернувся у спогади про свої дитячі роки в Заліщиках, часті зустрічі в родині Ковальчуків і подарував бібліотеці батькові книги.

  А ось Тамара  Сєніна  працювала  колись  у редакції  Заліщицького районного радіо під керівництвом Петра Ковальчука, тому зберегла гарні спогади про нього, якими ділилась у своєму виступі. Тепер вона працює у Кременецькому обласному музеї Ю. Словацького.

   Історик, автор книг, краєзнавець, заступник директора  Заліщицького агроколеджу  ім. Є. Храпливого  Михайло  Сопилюк майстерно характеризував книги Петра Ковальчука, вдаючись до історичних моментів та образів героїв авторських видань письменника.

  Живе слово автора  – уривок із твору  «Чисті криниці» читав Любомир Кондуб. Степан  Костюк, директор обласного краєзнавчого музею інформував про те, що у музеї відкрито експозицію, присвячену П. Ковальчуку і до його 85- річчя буде виготовлено і запущено в обіг конверт.

В той день учасники вечора згадали світлої пам’яті ім’я і краянина  із Заліщицькго району - Євгена Безкоровайного, зачитали його поетичну присвяту Петрові Івановичу з нагоди дня народження.

- Багато добрих слів, великої вдячності  за прожиті у злагоді літа, за творчу наснагу, розуміння,  підтримку заслужила дружина письменника – Ірина Олексіївна. Знана у місті вчителька  української мови і літератури, організатор  і завідувач  кімнати-музею у помешканні Ковальчуків, автор книг – спогадів про  Петра Ковальчука «Сонцелюб над Дністром» і  «Живий у слові»,  багатьох публікацій та виступів на телебаченні, радіо.

Спогадами про Петра Ковальчука ділились: дружина Ірина Олексіївна, невістка Галина і внучка Ірина, - розповіла ведуча вечора Ольга Тракало.

Пісні на слова Володимира Барни і Володимира Вихруща виконали Юрій Кіцила, заслужений діяч мистецтв України, викладач Тернопільського музичного училища ім. С. Крушельницької і Микола Блаженко, заслужений артист України, актор Тернопільського драматичного театру ім. Шевченка.

    Окрім вечора пам’яті Петра Ковальчука, у Заліщиках відбулись також футбольні матчі на приз письменника. За перемогу боролась також футбольна команда із Фастова, тренером якої є Володимир Ковальчук, син Петра Ковальчука.

Ім’я письменника, редактора,  громадського діяча  Петра Ковальчука  увічнене в Заліщиках. На будинку, де він проживав,  встановлена  меморіальна дошка  на його честь,  а  на  редакційному будинку,  де працював,  у 2011 році   встановлено пам’ятний знак.

На відзначення 85- річчя від дня народження Петра Ковальчука Заліщицька міська рада також ініціювала конкурс творчих робіт молоді, присвячених письменнику і журналістові.

Орест Сарматський

Фото – Заліщицька ЦБС

Вибір читачів за тиждень

Відео