Агро-новини 9 квітня

Новини аграрного сектору.

Польща завойовує європейський ринок свинини.

Близько 5,5 млн. т свинини було продано всередині країн Європейського Союзу протягом минулого року, повідомляє Мeatinfo.

Це становить майже чверть від загального обсягу виробництва свинини в ЄС.

Майже 90% поставок свинини здійснюють сім найбільших експортерів. Німеччина залишалася провідним продавцем свинини іншим державам-членам ЄС, а також була другим за величиною імпортером.Однією з країн, яка збільшила роль у торгівлі ЄС за останній рік, є Польща. Її імпорт зріс на 9%, у той час як експорт свинини в інші держави-члени ЄС зріс на 18%.

Це відбувається через втрату експортних ринків у країнах, які не є членами ЄС, після спалахів африканської чуми свиней.Країна повинна була знайти ринки збуту в Європі. У минулому році, 83% польського експорту свинини пішли в інші країни ЄС.

Два дієві способи подолання корупції в АПК.

Приватизація державних підприємств та дерегуляція — дієві способи подолання корупції в агросекторі, заявила заступник міністра аграрної політики і продовольства України — керівник апарату Інна Гребенюк, пише прес-служба Мінагропроду.

За її словами, корупція головним чином існує там, де є доступ до держмайна, а також у системі надання дозвільних документів та надання адміністративних послуг. Тому на шляху подолання корупції Мінагропрод зосередився на цих двох напрямках.

«Перше, що було зроблено — Мінагропрод відмінив або спростив низку кабальних дозволів, провів суттєву дерегуляцію у агропромисловій сфері. Друге — перейшов до процесу приватизації підвідомчих держпідприємств», — сказала посадовець.

На її думку, найкращими ліками проти корупції у державному секторі є приватизація аграрних держпідприємств.

Вона також повідомила, що інформацію про всі виявлені факти правопорушень та корупційних схем відомство одразу ж передає до правоохоронних органів для проведення подальших розслідувань.

«У переліку корумпованих органів немає Мінагропроду та підпорядкованих йому органів. Єдиним таким органом, який є у переліку – це Держветфітослужба (замість якої зараз почала діяти Держпродспоживслужба), яка займає останнє місце у цьому рейтингу, і за останній рік рівень корумпованості у цьому органі суттєво зменшився. Очікуємо, що у 2016 р. Держпродспоживслужба України покаже ще кращі результати боротьби з корупцією», — сказала Інна Гребенюк.

Фермери протестували під Кабміном з вимогою збільшити закупівельні ціни на молоко.

Під будівлею Уряду пройшла акція протесту фермерів, повідомляє Аgropolit.com.

У рамках акції фермери привели корів з вимогою збільшити закупівельні ціни на молоко.

Народний депутат України Олег Ляшко разом з протестуючими з різних регіонів України відстоював права тваринників. Так, шоу розпочалося з ходи колони корів по вулиці Грушевского до будинку уряду.

«Наші вимоги, вимоги українських корів, дуже прості. Ми хочемо, щоб була нормальна закупівельна ціна на молоко. У Швейцарії немає таких корів, як в Україні. Сільських жителів обдирають як липку. Але, на жаль, молоко коштує дешевше води… Ми прийшли під уряд, щоб вимагати встановлення мінімальної ціни на молоко 5 грн/л… Сьогодні люди у селі навіть не можуть утримувати своїх корів», — заявив він.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео