На сто душ - один душ

Гуляючи інтернетом, натрапляю на різноманітні скарги студентів щодо їхніх умов проживання у гуртожитках. Кожного разу інші погляди і цікаві думки.

А щодо побажань, то здебільшого просять і бажають обладнати як не кухні, то кімнати відпочинку, а у 2 гуртожитку, що на Кривоноса, моляться до вищих сил і просять привести до ладу душові кімнати.

Ось минулорічний крик душі однієї з студенток – першачків:

«Гуртожиток – це дім для студентів. Але не зажди він є комфортним для проживання. Зокрема, студенти гуртожитку № 2 ТНПУ, мають багато незручностей.

Однією з них – є непрацюючі ліфти (здається вони ніколи не працювали), проте найбільшою проблемою залишається відсутність обладнаних душових кабінок на поверхах, а в кімнатах «сімейках» навіть немає туалетів. Проблему з душами вирішили (ще за сивої давнини), вибравши для них місце в підвалі, але і це не найгірше. Адже у цьому приміщені наявні всього лише чотири кабінки, які є загальними на цілих 9 поверхів. Тому, щоб потрапити до однієї з кабінок, студенти змушені простоювати довгі черги в очікуванні».

Спілкуючись із працівниками гуртожитку, про який йде мова, ми вияснили, що 2-ий гуртожиток є одним з найстарших, але не зважаючи на це, тут намагаються надати всі умови для комфортного проживання. Мінус – несправність дверей у душових кабінках, поламані насадки на змішувачах та крани, які часто протікають.

Про наболіле студентів.

Якщо підрахувати кількість кімнат на поверхах, то варто зазначити, що таких є в порядку 220. Оскільки у гуртожитку 9 поверхів, і не врахуючи перший, то близько 26 кімнат на одному поверсі. Само собою, не у всіх них проживає стала кількість студентів, але підрахувавши «двійки» та «трійки», то 12 кімнат на поверсі 2-місні і стільки ж на 3-ох осіб.

Підрахуємо: 12*9*2+12*9*3=540душ (приблизно), і це не враховуючи мешканців «сімейок».

Душових всього 4 кабінки, по 3 душі у кожній. Одна кабінка для чоловіків, інші 3 – жіночі (так з року в рік погоджували між собою студенти). Чоловіча душова, як вияснилось, щовечора перетворюється на рукавичку з казочки. А дівчата здебільшого сором’язливі, і у кращому випадку ходять вдвох, рідше втрьох у один душ.

- Цього року був випадок, коли у двох кабінках поламалися замки, вони не закривалися. Справними були лише одна чоловіча і одна жіноча. Ніхто не спішив ремонтувати ці кімнати жаху, - розповіла мешканка гуртожитку Леся, студентка п’ятого курсу.

Щоправда студенти між собою жартують: «кажуть, після десяти сантиметрів бруд сам відпадає».

Горпина СТРИЖУК

Вибір читачів за тиждень

Відео