Тернополяни заглянули за лаштунки театру (фото,відео)

Кишені для декорацій, майстерні та гримерки відвідали батьки із дітьми у Тернопільському драмтеатрі. Також гості мали змогу спостерігати процес підготовки сцени до вистави.

Екскурсію 8 квітня провела тернопільська акторка Ірина Складан. Ініціатива належить керівнику клубу мандрівників «Слід» Олександру Захарченку.

- Персонал нашого театру налічує 150 чоловік. Із них 56 – це актори, приблизно 12 – мають категорію майстра сцени, - розповідає Ірина Складан. – У театрі працює два режисера – Олег Мосійчук та В’ячеслав Жила. Решту – це люди, які відповідають за розроблення декорацій, облаштування сцени, пошиття костюмів. Весь цей процес – від написання сценарію до правильного освітлення сцени - формує частинку успіху, з яким ідуть до глядачів актори.

У кишені для декорацій є атрибути вистави-рекордсмена «Серце Довбуша». За словами Ірини Складан, її зіграли на сцені Тернопільського театру 700 разів.

- Серед декорацій раніше була справжня зброя. Але свого часу її вкрали з театру, - продовжує актриса. – Відтоді використовуємо несправжню зброю. Купувати нову – це надто великі витрати.

Більш актуальним питанням є ремонт приміщення. За словами Ірини Складан, роками у театрі не проводили капітального ремонту.

- Давно був випадок, коли в закриту оркестру яму впав актор під час гри. Після цього облаштували металічними перемикачами передню стінку сцени, - додає пані Ірина.

Також на базі театру немає транспортного засобу. Відтак райони залишаються без виїзних вистав.

- Раніше наші актори їздили із репертуаром по всій області. Тепер усе робимо мінімально. Самостійний грим, самостійний пошив одягу. Є у нас дітки, охочі навчатись театральної гри. Але також маємо брак приміщень для проведення таких навчань, - зізнається актриса.

Мандрівки всередину закладів міста проводитимуть в Тернополі систематично. Наступний маршрут – це ляльковий театр, каже організатор екскурсій Олександр Захарченко.

- Це мандрівки для дітей, батьків та всіх зацікавлених, - додає він. – Ми уже були у мерії, в пожежній частині. Екскурсію веде працівник закладу. Це допомагає зрозуміти роботу зсередини. Цікаво мандрувати можна і всередині приміщень, не виїжджаючи з міста.

За розкладом наступних екскурсій можна слідкувати у групі клубу «Слід».

Катерина БОЙКО

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео