Агро-новини 10 квітня

Новини аграрного сектору.

Фермер вирощує салат за «голландським секретом» в Україні.

Голландський фермер Майкл Хондерс протягом цілого року вирощує салат на Львівщині, повідомляє Нromadske.tv.

Він керує першою і єдиною в Україні аграрною компанією з повністю іноземними інвестиціями.

-Упродовж дня всередині температура сягає майже 20 градусів. Ми маємо створити умови для салату, щоб він ріс увесь день. Рослини ростуть на воді. Коріння — повністю у воді, через нього салат отримує всю їжу. Тож, загалом, нам тут нічого не потрібно робити, — розповідає фермер.

На фермі вирощують салат і деякі трави, також намагаються культивувати рукколу. У Нідерландах звикли спеціалізуватися на одній культурі.

Голландський фермер вважає недоцільним возити свіжі продукти аж за 3 тис. км, якщо можна виростити їх тут. В Україні багато ферм вирощують салат влітку. Та лише тут він росте 365 днів у році. Такий проект господарство має ще й у Грузії. Там теж немає місцевих виробників, особливо у зимовий період. У Грузії значно краще випрацюване законодавство, правила, закони у них справді вимогливі та однакові для всіх. Так, для українців ситуація покращується, але насправді вони ще далеко позаду, якщо подивитися на стандарти.

- Коли ми починали, то дозвіл на імпорт довелось чекати півроку. У Нідерландах ці стандартні речі ми залагоджуємо протягом декількох днів. Такі моменти все ускладнюють, але торік ми, як і раніше, імпортувати частину товару, і це зайняло вже декілька тижнів. Усе вдосконалюється, ви на правильному шляху, але попереду ще багато роботи. Я бачу, що люди дійсно хочуть змін. Тож вони працюють над цим, — зазначив Майкл Хондерс.

За його словами, найбільша перевага фермерства у тому, що господарство вирощує салат цілорічно.

В Україні відкриють базу даних про стан ґрунтів.

Мінагропрод Інститут охорони ґрунтів України працює над створенням єдиної уніфікованої бази даних щодо стану ґрунтів.

Інститут охорони ґрунтів України працює над створенням єдиної уніфікованої бази даних щодо стану ґрунтів, повідомив директор ДУ «Держгрунтохорона» Ігор Яцук, пише прес-служба Мінагропроду.

Крім того, удосконалюється процес відбору проб, зокрема з забезпеченням прив’язки полів і точок відбору до системи координат. Це вимагає наявність GPS-приймачів.

Читати по темі: ТОП-10 фактів про аграрну науку України

- Спільно з Інститутом космічних досліджень реалізовано проект з розробки геопорталу «Родючість ґрунтів». Ми намагалися поєднати можливості сучасних геоінформаційних технологій, дистанційного зондування, дані про стан ґрунтів для вирішення питань охорони ґрунтів та підвищення їх родючості, — пояснив Ігор Яцук.

За його словами, Інститут співпрацює з продовольчою та сільськогосподарською організацію ООН (ФАО) та Європейським Союзом щодо визначення територій, придатних для вирощування екологічної безпечної продукції, поліпшення навколишнього середовища, підтримки політики регіонального розвитку України.

Рентабельність виробництва баранини становить більше 40%.

Рентабельність виробництва баранини становить більше 40%, зазначають експерти ГО Agro.ReformsUA.

На їхню думку, українським виробникам баранини варто нарощувати її виробництво, оскільки Близькосхідні країни є більш перспективними ринками збуту, ніж ринок Європейського Союзу, не зважаючи на надані квоти та безмитне ввезення.

Експерти наголошують, що в Україні є підприємства, які мають контракти на поставку елітної баранини за кордон та планують нарощувати поголів’я.

- У світі існує велика кількість країн, для яких ягнятина є необхідним м’ясним продуктом у раціоні, саме вони можуть стати для українського виробника стабільним ринком збуту, -пояснює проектний менеджер аграрної реформи Національної ради реформ Олег Проценко.

Попри те, що Україна має квоти на поставку баранини до ЄС все ж так варто приділити увагу ісламським країнам, які мають високу потребу у м’ясі ґатунку «Халяль» ніж європейські країни.

Експерти також додають, що тим виробникам, які вирішать переорієнтувати свій експорт до Близькосхідних арабських країн, варто буде будувати нові ферми та дотримуватись чітких технологій та вимог. Оскільки весь продовольчий ланцюжок від кормів до забою тварин повинен відповідати вимогам сертифікату.

- Та такі витрати окупають себе, оскільки розведення баранів м’ясних порід має рентабельність близько 40 %, — зазначає експерт з агарного та земельного права ГО Agro.RefоrmsUA Дмитро Сімашко.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео