Альбом «Іван Марчук у шаржах Миколи Дмітруха» вже побачили журналісти

Уперше в Україні  у  Тернополі видано альбом шаржів про геніального митця сучасності, лауреата Національної премії України.

З нагоди цієї події в обласному центрі відбулася прес-конференція. Відкриваючи її, заслужений журналіст України, керівник видавничого проекту Олег Снітовський, коротко зупинився на передумовах створення цього видання.

- Завжди дивуюся, як точно і тонко Микола Дмітрух може підмітити ключові риси характеру тієї чи іншої людини, коли створює на неї дружній шарж. Підкреслюю, саме – «дружній». Бо це дуже важливо, навіть мимоволі, своїм малюнком не образити людину невдалим штрихом олівця. Микола Дмітрух не просто змальовує обличчя людини – він пише її характер. Кількома розчерками фломастера, кількома штрихами він сконцентровує  саму суть, глибину характеру. Так і в цьому виданні. Воно унікальне уже тим, що подібного в Україні немає. Бо рідко коли один художник створює про іншого художника нехай і невелику, як ця, книгу-альбом. Видання, яке ви тримаєте в руках – своєрідний літопис про Івана Марчука. І знаєте, мені здається, що кожна мить-малюнок цього літопису, вона – добра, усміхнена, вона ніби доброзичливо розмовляє з нами, - вважає Олег Снітовський. 

   Звертаючись до присутніх журналістів, заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра привітав авторів проекту із виходом у світ такого оригінального видання.

- Коли дивишся на ці шаржі, розумієш: пан Микола Дмітрух уміє «схоплювати» те, чого хтось інший просто не помічає. Йому вдається сконцентрувати увагу на тій чи іншій рисі, характерній для Івана Марчука. Кожний шарж оригінальний по своєму. Але мені особливо подобається той, де Івана Марчук – у вигляді піраміди, що уособлює глобальність митця. Принагідно скажу, що 15 квітня, о 13-й годині в Українському домі цей альбом вперше побачать наші тернополяни і там зможуть взяти автограф в Івана Марчука. Оригінально і те, що саме тоді відбудеться дві події, присвячені Івану Марчуку – презентація видання шаржів Миколи Дмітруха та персональна фотовиставка заслуженого журналіста України Олега Снітовського про геніального митця сучасності.

 - Думаю, що це досить цікавий задум – показати Івана Марчука у різних іпостасях – у жанрі шаржу та фотомистецтві, - переконаний заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.

    Віце-президент з питань регіонального співробітництва Міжнародної Торгової палати ( ICC Ukraine ) Тарас Демкура теж приязно відгукнувся про перший в Україні альбом шаржів про Івана Марчука.

- Мені приємно, що теж підтримав таку хорошу ідею щодо видання цього альбому шаржів. Переконаний, бізнесмени, підприємці повинні підтримувати різноманітні проекти, що стосуються популяризації нашого краю. Іван Марчук – визнаний у світі художник і ми маємо популяризувати його ім’я, його твори, бо це все – імідж не тільки нашої Тернопільщини, але й і України в цілому. У цьому конктексті скажу, що зараз працюємо над тим, аби створити у Тернополі музей Івана Марчука. Уже відбулися деякі організаційні моменти, на яких були представники міської влади, сам митець, присутній тут Олег Снітовський, товариш Івана Марчука, голова місцевого «Меморіалу» Богдан Хаварівський. Думаю, такий задум буде реалізовано і подібний музей стане місцем для відвідування як наших краян, так і туристів з різних куточків України та світу, - висловив сподівання Тарас Демкура.

   Автор видання, тернопільський художник Микола Дмітрух сказав, що альбом не зміг би побачити світ без фінансової підтримки як міської ради, так і Тараса Демкури.

- «Життя» цій книжечці, фактично, дав не тільки я, як автор шаржів, але й і мій колега Олег Снітовський, який, власне, ініціював створення такого видання. І це добре, бо всі ті роботи, а в мене їх значно більше, лежали б ще не знати скільки у моєму домашньому архіві. А самі шаржі писав у різні роки, під час спілкування із Іваном Марчуком, коли він приїздив до Тернополя. Скажу, що він досить доброзичливо сприймає кожен мій малюнок. Шкода, звичайно, що не всі, створені мною шаржі на Івана Марчука увійшли сюди, але, можливо, колись вдасться і це зробити, - додав митець.

         Так що, видно з усього, найближча п’ятниця для шанувальників творчості Івана Марчука буде у Тернополі досить насиченою. А саме – о 13-й годині в Українському домі «Перемога» відбудеться презентація альбому шаржів, відкриття персональної фотовиставки Олега Снітовського «Вітражі душі» про геніального митця та автограф-сесія народного художника України. А потім, вже о 15-й годині можна буде переглянути картини Івана Марчука в арт-галереї обласної організації Національної спілки художників України.

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото автора

   

Вибір читачів за тиждень

Відео