Зборів вклонився мощам святого з Іспанії

  Мощі іспанського святого, який на початку двадцятого століття заснував в Європі релігійний рух «Божа справа», побували у Бучачі.

   Кілька днів на парафії Новомучеників українського народу УГКЦ у Зборові, віряни вклонялися мощам засновника Opus Dei – «Божої справи».

    Як розповів отець Михайло Небельський, три дні на парафії відбувалися реколекції з нагоди Великого Посту. Духовні науки голосив місіонер Тернопільсько-Зборівської архиєпархії отець Василь Баглей, який говорив про Боже милосердя, адже саме 2016 рік проголошений в УГКЦ Роком Божого милосердя.

Під час реколекцій у храмі перебували мощі святого Хосе Марії Ескріви, засновника Opus Dei. Відбулися чування біля мощей святого. Спочатку служилась Божественна Літургія, відтак тривали різні молитви та розважання у стилі ТЕЗЕ, які проводили гості з парафії Успіння Пресвятої Богородиці з Козови.

На завершення чувань присутні переглянули фільм про життя святого Хосе-Марії Ескріви, а отець Василь благословив усіх його мощами. Під час реколекцій кожен бажаючий мав змогу приступити до Тайни Покаяння. А в останній день перебування мощей, значна кількість вірних отримали повний відпуст з нагоди Року Божого милосердя.

  Як розповіли священики, Хосе-Марія Ескріва народився 1902 року в іспанському місті Барбастро. У його батьків Хосе і Долорес, крім нього, було ще п`ятеро дітей. 15-річним юнаком він вирішив стати священиком. Спершу навчався в семінарії, а згодом у семінарії святого Франциска у Сарагосі, де пізніше був настоятелем. Здобув і світську освіту: навчався на факультеті цивільного права у Сарагоському  університеті. Священиком став 1925 року. Переїхавши навесні 1927-го до Мадрида, розпочав душпастирську працю, приділяючи особливу увагу бідним людям з міських околиць, а також невиліковно хворим у лікарнях і притулках, був капеланом  «Опіки над хворими» – благодійної установи при апостольських церквах Пресвятого Серця Ісуса. Одночасно він викладав в університетській академії і працював над докторською дисертацією з цивільного права. 

У 1928 році заснував організацію «Оpus Dei», що в перекладі з латинської означає «Божа справа». Коли в Іспанії почалася громадянська війна, він, ризикуючи життям, виконував свій священицький обов`язок у Мадриді, а пізніше в Бургосі.  1946-го Хосе Марія Ескріва поїхав у Рим, де і залишився до кінця життя. Помер 26 червня 1975 року. Його справа  з «Opus Dei»  поширилася у всьому світі. До моменту смерті діяльного священика ця організація вже нараховувала понад 60 тисяч членів, представників 80 національностей.

Після смерті Хосе Марії Ескріви на ім`я Папи Римського було надіслано кілька сотень тисяч листів з усіх континентів. Люди писали про отримані ласки та оздоровлення через молитви за посередництва Хосе Марії Ескріви. Серед відправників – 69 кардиналів і близько 1300 єпископів. Усі вони просили Папу розпочати справу з канонізації іспанського священика.  17 травня 1992 року Папа Іван Павло Другий у присутності 300 тисяч людей проголосив Хосе Марію Ескріву блаженним. А 6 жовтня 2002-го – святим.

    До речі, часточка мощей святого перебуває у сусідній, Івано- Франківькій області.  - Я був в Іспанії і детально вивчив біографію святого, прочитав юридично-теологічний трактат та книги на духовну тематику,- каже отець Володимир Вінтонів із Івано-Франківська. – Мені дуже сподобалося, як Хосе Марія  Ескріва навчав, що не треба відокремлювати духовне життя від життя сімейного, професійного і громадського. Згодом написав у Рим, в центральний офіс  «Opus Dei», та попросив, аби до храму Івана Хрестителя, що в Івано-Франківську, надіслали часточку його мощей. І священну реліквію храм отримав! За посередництвом новітнього святого багато людей, які молилися до нього, відчувають цілющу силу мощей цього святого, - розповів отець Володимир.

Орест Сарматський

Фото: Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ

Вибір читачів за тиждень

Відео