На майдані у Тернополі 30 хорів разом заспівають «Боже великий, єдиний»

Близько 30-ти музичних колективів із різних куточків України, а також з-за кордону приїдуть у Тернопіль на фестиваль-конкурс духовної пісні «Я там, де є благословіння». Він триватиме упродовж трьох днів - 15-17 квітня.

Відкриття грандіозної музичної події у ПК «Березіль» – о 18.30 у суботу, 16 квітня. Вхід – вільний. Аби якомога більше тернополян і гостей міста змогли бути глядачами дійства, більшість заходів фесту відбуватиметься на Театральному майдані. Там встановлять велику сцену.

Чекають гостей із Польщі, Румунії, Грузії, Молдови

- Це подія очікувана, передпасхальна, і проводимо ми її уже вшосте, - каже начальник управління культури і мистецтв міської ради, один із організаторів заходів Олександр Смик. – Вона ще і тим цінна, що ніхто, окрім нашого міста, не наважився більше організувати міжконфесійний фестиваль-конкурс. Цього року чекаємо гостей із Польщі, Румунії, Грузії, Молдови. Йдеться про професійні колективи.

Музиканти з-за кордону, за словами пана Смика, не братимуть участь у конкурсній програмі. Проте вони планують виступити на Театральному майдані, а також у найбільших храмах краю, а також - провести майстер-класи для учнів Тернопільського музичного училища і міських музичних шкіл.

- Гостям ми готуємо не лише майданчики для виступів, а й цікаві екскурсійні маршрути, - додає заступник начальника управління культури і мистецтв Василь Кармазин. – Ми готові забезпечити артистів транспортом для поїздок у Збараж, Кременець, Почаїв, Зарваницю, Бучач. У нашому краї багато «родзинок», тож музиканти зможуть не лише виконати духовні пісні у храмах, а й розважитися.

Буде дві програми: фестивальна і конкурсна

У конкурсній програмі братимуть участь лише українські хорові колективи і вокалісти, здебільшого усі вони – молоді. Проте серед них є і знані далеко за межами нашої країни, наприклад, хор із Маріуполя. Оцінювати майстерність хористів буде професійне журі.

- Не тільки фестиваль буде щось дарувати тернополянам, а й наше місто презентує музикантам враження, яких вони ще не мали, - додає Олександр Смик. – Йдеться про Хресну ходу, що відбудеться 17 квітня. Усі учасники фестивалю зможуть взяти у ній участь, пізнати, як це відбувається у Тернополі. Дехто із них взагалі такого не бачив.

Нагадаємо, Хресна хода розпочнеться о 15 годині архиєрейською літургією в Архикатедрі. Уже о 16-й годині усі охочі тернополяни і гості міста сформують колону, що вирушить центральними вулицями міста. Деякі стації відбудуться на Театральному майдані.

- Ми плануємо, що всі учасники фестивалю «Я там, де є благословіння» разом виконають гімн «Боже великий, єдиний» і у такий спосіб зустрінуть колону вірян, - пояснює пан Смик. – Музиканти до цього уже готуються.

Оголошення переможців конкурсу, нагородження, а також гала-концерт розпочнеться на Театральному майдані після завершення Хресної ходи, о 19.00.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео