Транспортний колапс у Тернополі: винних шукатимуть довго? (фото)

Уже наступної неділі маршрутки до «Нового ринку» у Тернополі можуть не доїхати. Принаймні про це говорять водії, які кожного вихідного по півгодини і довше стоять у заторах на вулиці Шептицького.

Такі зміни неможливі, наголошує начальник міського управління транспорту, комунікацій та зв’язку Ігор Мединський. Мовляв, у Тернополі діє ухвалена схема руху і її перевізники зобов’язані дотримуватися. А вирішити проблему, на його думку, повинні поліцейські.

У потоці машин «повзли» відразу три маршрутки №7

В обідню пору у неділю, 10 квітня, кореспондент «Терену» сам опинився у справах на «Новому ринку». Оскільки сумки із продуктами були доволі важкими, вирішив доїхати додому громадським транспортом. Маршрутку №7 було видно на дорозі метрів за 100, але на зупинці її довелося чекати хвилин десять, адже потік машин, що складався переважно із легківок, рухався вкрай повільно. Коли пасажири пройшли у салон, водій проїхав трохи далі, до «старої» автостанції, аби розвернутися. У «корку», який там утворився довелося простояти ще із 10 хвилин.

Хоча рух транспорту на перехресті Шептицького-Оболоня намагався «вручну» регулювати патрульний поліцейський, нічого путнього у нього не виходило. Врешті деякі водії виходили зі своїх авто, щоб вмовити «колег по дорозі» трохи зміститися уперед чи назад, аби врешті автобус рушив з місця і не перекривав шлях іншим (див фото – прим.).

- Ось так – кожної неділі, - зітхав роздратований водій. – Ми вже хочемо говорити про те, щоб відмінили нам цю зупинку у вихідні, коли сюди вся область з’їжджається. Ну, неможливо так працювати!

З’ясувалося, водії долав шлях від світлофора, що біля видавництва «Збруч», до зупинки «Новий ринок» і назад – понад 30 хвилин.

- От маєте, - показав він у своєму маршрутному листі, - я мав, за графіком, від автовокзалу рушати о 14.15. Зараз – уже 14.15, а я ще на Шептицького стою!

До слова, водія весь час турбував по мобільному диспетчер, адже йшлося про серйозний зрив графіку руху. Але зарадити цьому було неможливо. Більше того, дорогою до видавництва «Збруч» ми зустріли ще дві (!) маршрутки №7, що «повзли» у потоці машин. Варто також додати, що значні труднощі для водіїв у тому місці створювали пішоходи, які переходили дорогу там, де заманеться.

«Я сам машини там розносити не буду»

У міській раді, як виявилося, про проблему із «корками» на вул. Шептицького знають.

- Що саме там сталося? – перепитує Ігор Мединський. – Ага, затори… Ми вже інформували про це поліцію. Вплинути на ситуацію – не моя компетенція.

Коли наш кореспондент розповів про прохання водіїв – перекрити рух для приватного транспорту на вул. Шептицького у неділю чи скасувати у той день зупинку «Новий ринок», чиновник обурився. Мовляв, це – категорично заборонено. І якщо перевізник буде порушувати узгоджену схему руху, із ним можуть розірвати угоду.

- Якщо водії чи власники фірм звернуться до нас із листом, поінформують про цю проблему, то ми ще раз вкажемо патрульній поліції на проблему і попросимо її негайно вирішити, - каже він. – Але я ще не чув таких скарг водіїв…

Звісно, кореспондент у телефонній розмові із Ігорем Мединським згадав і про те, що бачив патрульного, який не міг впоратися із затором.

- То що ви пропонуєте? Я сам машини там розносити не буду, - емоційно відреагував чиновник. – Хіба ви поможете йому (патрульному – прим.). Станьте біля нього і поможіть!

Отже, наразі транспортний колапс «вихідного дня» на вул. Шептицького вирішити нікому. Хіба що свій варіант врешті запропонують у патрульній поліції і узгодять із міською радою (якщо Володимир Струк і його підлеглі захочуть такою інформацією поділитися, «Терен» її оприлюднить – прим.). В іншому разі – тернополяни у неділю таки не зможуть нормально добратися із покупками додому.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео