Агро-новини 14 квітня

Новини аграрного сектору

В Україні покращать урожайність за допомогою космосу

Безпрецедентний проект щодо поліпшення врожайності різних культур за допомогою космічних досліджень сьогодні розробляють в інституті космічних досліджень НААН України, повідомив директор інституту космічних досліджень НААН України Олег Федоров, пише «Репортер».

За його словами, українські вчені проводять свої роботи у рамках масштабного проекту, в якому беруть участь усі європейські країни.

- Він вже запущений, зараз завершується підготовка до досліджень. Ідея його полягає у тому, щоб за результатами моніторингу земної поверхні з космосу створити сучасну карту для всіх країн Європи Наша частина — аграрна. Вона дозволить прогнозувати тенденції впливу клімату на зростання різних культур, — сказав він.

Сьогодні в Інституті космічних досліджень цим займаються два відділи. Українські вчені навчилися обробляти дані західних радіолокаційних апаратів. І добре просуваються у питаннях вивчення земної поверхні, у тому числі і з точки зору отримання врожаю.

- Наприклад, по сходам пшениці, зробивши пару вимірів, можна буде визначити, якою буде її врожайність цього року. Також вирішується питання оцінки продуктивності земель. Наприклад, за допомогою такого моніторингу ми зможемо дослідити, що відбувається в окупованих областях — яка деградація земель там відбувається. На підставі цього можна буде прогнозувати, яку кількість земель під посіви зменшити у майбутньому, а які ділянки, навпаки, використовувати. Сподіваюся, що протягом найближчих років і для наших користувачів, і для Європи ми це зробимо, — додав він.

Канада виділить $3 млн. фермерам на сході України

Канада допоможе фермерам на сході України, повідомляє «Агроправда».

Коли життєздатність домогосподарств, розташованих уздовж лінії конфлікту у східній Україні, значно погіршилася, допомога прийшла з боку уряду Канади.

Асигнування у розмірі $3 млн., отримані від уряду Канади, дозволять ФАО посилити і розширити заходи з реагування на надзвичайні ситуації і продовжити відновлену роботу у регіоні східної України.

За даними ФАО, за 2015 р. у три рази збільшилася кількість домогосподарств, сім'ї яких гостро потребують довгострокових рішень для організації невідкладної допомоги щодо захисту їх засобів до існування.

Допомога буде полягати у наданні предметів першої необхідності для ведення фермерського господарства, а також у забезпеченні технічного керівництва по реалізації продукції і організації спільних дій з боку фермерів.

Овочевими та картопляними насінням будуть забезпечені ті райони, де уряд забезпечує порядок і безпеку, а також тут буде організовано навчання з укріплення фермерської співпраці.

Змінювати керівництво Мінагропроду тричі на рік не можна — експерт

Сьогодні існує сильна розбалансованість аграрної політики. Таку думку в інтерв'ю Аgropolit.com висловила почесний академік НААН, Герой України та директор державного підприємства (ДП) дослідного господарства «Асканійське» Віра Найдьонова.

За її словами, якщо змінювати керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства 2-3 рази на рік, то не може бути й мови про якусь стратегію.

- Знаєте, я за те, щоб до влади прийшли технократи, в уряді працювали професіонали, а не абихто. Дивлячись численні політичні передачі, все дивуюся, як вони можуть говорити, що вони — патріоти України? — сказала вона.

На її думку, в аграрній політиці нового аграрного міністра має бути пріоритетом послаблення податкового тиску і контролю виробництва.

-У нашій зоні фермер може оформити 3 найманих чоловіка, а насправді у нього працює 300. І хто буде показувати цей прибуток, якщо його весь будуть забирати? — додала Віра Найдьонова​.

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео