Весняну городину лікарі радять вживати лише у помірних кількостях

Після довгої зими до нашого столу проситься зелень. Свіжу городину лише у помірних кількостях радять вживати лікарі, бо забагато свіжих овочів чи зелені можуть обернутись загальним нездужанням чи болями у животі. Даємо кілька порад, як обирати свіжу зелень та як вберегтись від нітратів.

На ринках та у магазинах ранні продукти городництва, як то огірки, редиска, помідори, капуста, зелень, починають дешевшати. Для урізноманітнення раціону, особливо у час посту, лікарі навіть радять їх споживати, проте у невеликих кількостях. Оскільки овочі і зелень, переважно, тепличні, варто відповідально підійти до їх вибору, повідомляє тв4.

– Вони мають бути достатньо тугими на дотик. Знову ж таки по кольору. Той самий огірок має бути темно-зеленого кольору, редиска – також насиченого гарного кольору, без жовтих чи чорних плям, – розповідає лікар терапевт-гастроентеролог, доц. каф. сімейної медицини ТДМУ Ірина Боровик.

Зелень в жодному разі не має бути жовта. Несправжній колір городини говорить про те, що її виростили не дотримуючись всіх правил – температурного режиму, режиму вологості. Це може свідчити і про загущену посадку. При цьому рослина недоотримує сонячне світло, є ризик, в ній накопичуються нітрати.

– Наступним після вибору є добре миття продуктів. Після того, як ви помили, навіть бажано було б їх вимочити, замочити на якийсь час у воді. це допомагає не тільки з нітратами, а також з тими гербіцидами, які часто використовуються в обробці тепличних продуктів, – каже Ірина Боровик.

Обережно варто давати свіжі овочі і зелень дітям. Якщо після вживання весняної зелені у вас почався головний біль і загальне нездужання – звертайтесь до лікаря.

Вибір читачів за тиждень

Відео