Кожен будинок у Тернополі матиме «паспорт» енергоефективності (фото)

Особливий документ – сертифікат із енергоефективності незабаром матимуть усі будинки у Тернополі. Міська влада планує розпочати із будівель адміністративних і бюджетних установ. Згодом черга дійде і до житлових будинків.

Про це йшлося сьогодні, 15 квітня, під час відкриття Ресурсного центру підтримки ОСББ із питань чистої енергії за адресою: вул. Коперника, 1.

Ділитися досвідом можна буде у Ресурсному центрі

Такий центр тепер працюватиме щодня на першому поверсі будівлі, більшість офісів якої займають управління міської ради. Там завжди чекатимуть тернополян, які уже створили об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) або планують це зробити.

Окрім того, у Ресурсному центрі зможуть представляти свою продукцію фірми-виробники або представники компаній, що виготовляють будівельні та інші матеріали. Головна умова – вони повинні бути енергоощадними, наголосив міський голова Сергій Надал.

- Ви всі знаєте, що у нас триває «Тиждень cтaлoї eнepгiї». У його рамках передбачили чимало заходів, - каже він. – Нагадаю, із 1 липня в Україні має стартувати така собі «комунальна революція», тобто запровадження інституту управителів житловим фондом. До таких змін, будемо говорити відверто, більшість людей в Україні не є готовою. Тернополяни – не виняток. Проте у нас є близько 300 ОСББ. Там мешкають – найактивніші люди, які не побоялися взяти на себе відповідальність – самим управляти спільною власністю. Вони мають стати прикладом для решти. Ділитися досвідом можна буде у Ресурсному центрі.

Гості урочистостей підкреслили: і місце розташування центру, і умови, створені у ньому, - сприятимуть ефективній роботі. Тож висловили сподівання, що ОСББ у нашому місті незабаром стане набагато більше.

Відповідальність лежить на усіх співвласниках будинку

Оpгтeхнiкy і чacтинy мeблiв для oблaштyвaння цього офісу нaдaв пpoeкт USAID. Представники міської влади подякували за це гостям і закликали до подальшої співпраці. Адже місто зацікавлене у впроваджені заходів із економії енергії. Власне, саме тому у нас і хочуть оформити сертифікат із енергоефективності для кожного будинку.

- Кожен сертифікат матиме однаковий візуальний вигляд, усе буде зображене графічно, у цифрах, - пояснює заступник міського голови Владислав Стемковський. – Буде там і описова частина. Ми доходимо до розуміння: якщо холодильник має класифікацію щодо енергоспоживання, то чому цього не може мати будинок? Насправді, важливіше, наскільки енергоефективною є вся будівля, а вже потім – усе оснащення у кожному помешканні.

За його словами, у Тернополі незабаром планують управляти енергією на рівні кожної будівлі. І свою відповідальність за це мають відчувати усі співвласники будинків.

- У нас є право власності, тож у нас є і обов’язки утримувати нерухомість в належному технічному стані, - продовжує чиновник. – Енергоспоживання це теж стосується. Адже ми зобов’язані підтримувати у зимовий період у помешканнях температуру від 18 градусів, а також виконувати інші вимоги.

Нaгaдaємo, щo y 2014 poцi Тepнoпiль cтaв yчacникoм пpoeктy USAID «Мyнiципaльнa eнepгeтичнa peфopмa в Укpaїнi», зaпoчaткoвaнoгo  пpeдcтaвникaми Агeнтcтвa США із мiжнapoднoгo poзвиткy USAID. У 2015 poцi пpeдcтaвники пpoeктy бpaли yчacть y  пiдгoтoвцi «Плaнy дiй cтaлoгo eнepгeтичнoгo poзвиткy Тepнoполя» (ПДСЕР). У 2016 poцi фaхiвцi USAID дoлyчилиcя дo пiдгoтoвки кoштopиcy тeхнiкo-eкoнoмiчнoгo oбгpyнтyвaння пpoвeдeння глибoкoї тepмoмдepнiзaцiї y нашому місті.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Дoвiдкa. Торік на сферу житлово-комунального господарства (ЖКГ) у місті виділили 180 млн грн. У 2016-му на це передбачили 210 млн грн. Управління ЖКГ обслуговує загалом близько 1500 будинків. Наразі у місті діють близько 300 ОСББ.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео