«Про усі доходи тернополянам звітувати не потрібно» - Володимир Гузенков

Тернополяни, які отримують іноземні доходи і не звітують про це, нестимуть відповідальність за законом. Проте подавати декларацію про усі без винятку доходи ми не зобов’язані. Законотворець визначив чіткий перелік. Його і слід дотримуватися.

Про те, що потрібно знати тим, хто в останні дні деклараційної кампанії ще підбиває отримані статки, щоб відобразити їх у деклараціях про майновий стан і доходи, «Терен» поспілкувався із заступником начальника Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції Володимиром Гузенковим (про усі податкового законодавства, що вступили в дію із 1 січня, докладно читайте ТУТ).

Форма нової декларації зменшилася до одного аркуша

  • Українці уже не перший рік декларують доходи. Знаю таких, хто має уже заготовлені бланки із минулих років. Хтось відразу після Різдва приходить до інспекції, щоб отримати консультацію, а хтось – тягне до останнього. Щось змінилось у декларуванні цього року?
  • Так, кампанія декларування доходів для громадян, які мають такий обов’язок,  уже підходить до завершення. Законодавці встановили граничний термін подання декларацій про майновий стан і доходи - до 1 травня. Проте, оскільки в цьому році останній день строку - 30 квітня припадає на вихідний день, то останнім днем подання вважатимуть вівторок, 3 травня (про те, скільки тернополян уже здали декларації, докладно читайте ТУТ).

Тепер, стосовно самої декларації про майновий стан і доходи. Як ви знаєте, із 1 січня минулого року набрали чинність норми, за якими доходи фізичних осіб оподатковують і військовим збором. Його ставка складає 1,5% від отриманих доходів. Тож, від початку 2016 року ввели в дію нову форму податкової декларації. У ній фізичні особи визначають свої податкові зобов’язання як із податку на доходи, так і з військового збору. Раніше такого не було. Форма нової декларації зменшилася до одного аркуша. Тобто змісту запасатися бланками не було...

Крім того, нова декларація має лише 4 додатки. Раніше їх було - сім. Але зауважу: їх заповнюють лише при отриманні відповідних доходів, а не для того, щоб у них ставити прочерки. Ті, хто подавав у минулі роки декларацію для отримання податкової знижки у зв’язку із навчанням чи понесенням інших витрат, пам’ятають: потрібно було також подавати і додаток із вказанням реквізитів документів, що підтверджують понесені витрати. Зараз розрахунок податкової знижки проводять лише у декларації.

  • Дехто через зайнятість чи відсутність у місті не може прийти особисто, щоб подати  таку декларацію. Чи можна це зробити в інший спосіб?
  • Вимоги Кодексу - цілком демократичні і, мабуть, мали б влаштувати усіх платників. За вибором громадян, декларацію про майновий стан і доходи  подаються одним із таких способів:

А) особисто платником податків або уповноваженою на це особою, яка повинна мати відповідне доручення;

Б) надіслати поштою, однак обов’язково - із повідомленням про вручення і описом вкладення. Зробити це потрібно не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання. Безумовно, слід бути твердо впевненим, що звітність заповнена правильно і буде прийнята податковою інспекцією;

В) подати звітність в електронній формі, зареєструвавши електронний цифровий підпис. Тоді декларацію подають не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк її подання.

Витрачати час на візит до податкової - немає потреби.

- Утім, при будь-якому способі подання потрібно бути твердо впевненим, що всі графи заповнені правильно. Думаю, все-таки краще прийти і проконсультуватися…

- Звісно. Раджу усім пам’ятати: кожен громадянин має право отримати безоплатні послуги із роз’яснення порядку заповнення нової податкової декларації і практичну допомогу. Для цього у нашому Центрі обслуговування платників щоденно чергують фахівці, а сам Центр три дні на тиждень надає послуги  за подовженим графіком: вівторок і четвер - до 20 години, у п’ятницю – до 18-ї. Відкриті ми і в суботу – до 16 години. Втім, усе одно двері зачиняться тільки після надання послуги останньому відвідувачу.

Також хочу сказати, що окремі громадяни уже давно не відвідують податкову, адже користуються відео-консультаціями, які ми проводимо у режимі «SKYPE». Також ми започаткували проведення Інтернет-конференцій, де платники можуть і чути, і бачити наших фахівців, а також письмово ставити свої запитання, що стосуються декларування доходів. Практично, відбувається пряме спілкування із платниками, які у цей час перебувають вдома чи в офісі. І повірте, година спілкування і практичних порад проходить дуже швидко. Із датою проведення таких консультацій можна ознайомитися у ЗМІ і на сайті Головного управління Державної Фіскальної Служби в області.

Тому шукати у фахових виданнях податкові консультації і роз’яснення чи витрачати час на візит до податкової - немає потреби.

  • Як я розумію, про усі доходи звітувати не потрібно…
  • Звичайно. Ті, у кого доходи впродовж року були оподатковані, обов’язку подавати декларацію не мають. За винятком громадян, які отримували доходи від двох і більше податкових агентів, і то за умови, якщо у 2015 році загальна сума їхніх доходів перевищувала 120 мінімальних зарплат, а це – 146 тис. 160 грн.

Згадаю окремі доходи, які треба декларувати: доходи, отримані від особи, яка не є податковим агентом; іноземні доходи; доходи від операцій з інвестиційними активами; доходи від надання в оренду чи житловий найм нерухомості, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання; від успадкування чи отримання у дарунок коштів чи майна від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення; доходи від продажу рухомого і нерухомого майна; у разі отримання цільової благодійної допомоги, не використаної і не повернутої благодійнику протягом 12 місяців; у разі отримання нецільової благодійної допомоги, у разі якщо загальна сума такої допомоги перевищувала у 2015 році 1710 грн; у разі отримання додаткового блага у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного  кредитором у сумі, що перевищує 50% однієї мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (609 грн); доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, якщо не підтверджені про це документально довідкою 3 ДФ і у випадках, якщо розмір земельних ділянок, де вирощували таку продукцію, був більшим за 2 гектари.

Не прозвітував про іноземні доходи - нестимеш відповідальність.

  • Ви згадали про іноземні доходи. Їх треба звітувати обов’язково. Але ж наших громадян, які уже легально працюють за кордоном, щороку більшає. Чи не буде подвійного обкладання податком їхніх заробітків?
  • Безперечно, ви праві. Із кожним роком зростає кількість тих, хто легалізує своє перебування в інших державах, офіційно отримує зарплату і сплачує усі належні податки. Однак не потрібно забувати, що вони при цьому залишаються громадянами України і норми Податкового кодексу нашої держави є для них обов’язковими до виконання. Із більшістю країн у нас є відповідні міжнародні договори про усунення подвійного оподаткування. Це - майже 75 країн, і сплачені там податки зараховуються в Україні.

Фізична особа, яка отримала іноземний дохід і сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування таких податків, повинна надати нам довідку від державного податкового органу іноземної країни, де отримувався такий дохід, про суми доходу, а також сплаченого податку і збору. Така довідка обов’язково має бути легалізована у закордонній дипломатичній установі України. У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого податку в іноземній державі, Податковий кодекс дозволяє подання до податкової інспекції заяви про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. Тобто людині дають час для оформлення усіх необхідних документів.

Одночасно хочу застерегти: у разі неподання у встановлений строк декларації, громадянин несе відповідальність.

  • Є громадяни, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання. Вони теж зобов’язані подати декларацію. Навіщо?
  • Це - вимога Податкового кодексу. Громадяни, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до податкової інспекції за місцем проживання декларацію про майновий стан і доходи у термін не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Після надходження такої декларації наші фахівці протягом 30 календарних днів зобов’язані перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату і про відсутність податкових зобов’язань. Отриману довідку громадянин згодом подає до органів митного контролю під час перетину кордону.  Саме вона є підставою для проведення митних процедур.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел і надане Тернопільською ОДПІ

Довідка. У вівторок, 26 квітня, із 16 до 17 години, відбудеться чергова Інтернет-конференція на тему «Декларування доходів-2016». До спілкування запрошують усіх охочих. Окрім того, поради можна знайти на сторінці у «facebook», де фахівці дають практичні відео-уроки щодо декларування тих чи інших видів доходів.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео