Тернополян закликають просити чеки при купівлі підакцизних товарів

У Тернополі стартує акція з ініціативи міської ради та за підтримки ГО «Ідея нації» у рамках якої підприємців, що продають підакзизні товари закликають видавати чеки. 

Як відомо, в рамках децентралізації, з 1 січня 2015 5% від продажу підакцизних товарів залишаються у місцевому бюджеті. Проте, досить багато тернопільських підприємців, щоб не сплачувати цих 5% просто не видають чеків. Саме тому, Міська рада спільно з ГО «Ідея нації» вирішили розпочати акцію, метою якої є змусити жителів міста вимагати чеки у продавців.

В рамках заходу випустять наклейки, які будуть розклеєні по магазинах, де продаються алкогольні та тютюнові вироби. Активісти сподіваються, що наклейки нагадуватимуть тернополянам про те, що вилучені кошти підуть на потреби міста і відповідно нагадуватимуть підприємцям про чеки.

-Слід відмітити, що даний податок дуже гарно себе зарекомендував, оскільки на сьогоднішній день це є другий по величині податок, який наповнює міський бюджет. За нашими підрахунками, його надходження буде десь приблизно 64 мільйони, - прокоментувала Вікторія Остапчук, заступник міського голови Тернополя

-Буде створена організаційна комісія, в якій шестеро  людей  надаватимуть інструкції підприємцям, а двоє – перевірятимуть через контрольні закупки, - зазначає Олексій Станько, керівник ГО «Ідея Нації».

-Раніше одна з організацій Тернополя уже пробувала зробити щось подібне, тоді, акцію назвали «Виданий чек – гроші громаді», проте, на початковому етапі захід зупинився з невідомих причин. Тож активіст сподівається, що цього разу справа буде доведена до кінця, та підприємці таки почнуть видавати чеки,-повідомив пан Олексій

Даяна КОСТЕНЧУК

Вибір читачів за тиждень

Відео